Illa es nodreix de batlles i càrrecs locals per a estructurar el nou govern

  • Bona part dels consellers i alts càrrecs nomenats pel govern socialista provenen del món local

VilaWeb
Alexandre Solano
28.08.2024 - 21:40

El PSC té un poder institucional al Principat com no s’havia vist. Al govern de la Generalitat tot sol, s’hi afegeix el nombre més gran de diputats al parlament i un ampli poder municipal, amb el control de les batllies de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Tarragona, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, entre més. També encapçala la Diputació de Barcelona i forma part del govern de les de Tarragona i Lleida.

L’entrada al govern català ha comportat el nomenament de centenars d’alts càrrecs en un partit que ja ocupava una quota important de poder, amb dirigents i càrrecs de confiança en consells comarcals, ajuntaments, diputacions i parlaments. Així, el partit del nou president, Salvador Illa, ha configurat el nucli del sottogoverno amb bona part dels dirigents més consolidats, que ara esdevindran els principals assessors dels departaments o en portaran la direcció política. Això, alhora, ha representat una sacsada important al món municipal.

El primer moviment va ser el nomenament de consellers. La portaveu del govern és Sílvia Paneque, cap de llista dels socialistes a les eleccions municipals a Girona, on va ser la força més votada, i regidora d’ençà del 2011. Entre les noves conselleres, hi ha dues de les qui han estat les batllesses més consolidades del PSC, amb quinze anys en el càrrec. Una, anunciada abans i tot de les eleccions, és Núria Parlon, fins ara batllessa de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), i que s’ha estrenat com a consellera de l’Interior. L’altra, la batllessa de Badia del Vallès, Eva Menor, ara ocuparà el càrrec de consellera d’Igualtat i Feminisme. Alhora, el nou conseller d’Esports, Berni Álvarez, era fins ara tinent de batllia de l’Ajuntament de Tarragona, i la nova consellera d’Educació, Esther Niubó, era la cap del PSC a l’Ajuntament de Castelldefels (Baix Llobregat).

Batlles històrics que deixen el càrrec

El PSC va arribar a tenir un suport mínim, amb tan sols setze escons al Parlament de Catalunya i sense controlar cap de les diputacions ni capitals de les demarcacions catalanes. Una part dels dirigents que van ser capaços de mantenir-se al capdavant dels consistoris durant aquells anys amb un poder mínim, alguns dels quals amb una popularitat més gran que no pas la del partit, han accedit ara a un lloc a la Generalitat.

És el cas de Xavier Amor, batlle de Pineda de Mar (Maresme) d’ençà de l’any 2007 i que va ser president de la Federació de Municipis de Catalunya. Després d’haver guanyat les eleccions municipals de l’any passat amb majoria absoluta, serà el nou secretari de Governs Locals i de Relacions amb l’Aran. Amor ha deixat la batllia i serà substituït per la primera tinenta de batlle, Sílvia Biosa.

Eduard Rivas, batlle d’Esparreguera (Baix Llobregat) d’ençà de l’any 2015 i actual president de la Federació de Municipis de Catalunya, serà el nou cap de gabinet del president Illa, i serà substituït pel primer tinent de batlle, Juan Jurado, nascut l’any 1991. De fet, aquesta renovació als ajuntaments ha comportat també un rejoveniment i una oportunitat de transició en el món municipal socialista. Per la seva banda, el batlle de Palafrugell (Baix Empordà), Juli Fernández, que ocupa el càrrec d’ençà del 2011, serà el secretari general d’Economia i Finances i número 2 del departament encapçalat per Alícia Romero. El rellevarà al capdavant de la batllia, molt probablement, Laura Millán, segona tinenta de batllia, també nascuda el 1991, que encara ha de ser avalada pels militants del municipi.

Més enllà dels batlles, el govern d’Illa també s’ha nodrit de regidors. El primer tinent de batllia a l’Hospitalet de Llobregat d’ençà del 2011, Francesc J. Belver Vallès, que va plegar just després de les eleccions catalanes, serà director general d’Administració Local del Departament de la Presidència. Pol Gibert, número 2 del govern municipal de Sabadell (Vallès Occidental), serà secretari general d’Empresa i Treball; el primer tinent de batllia de Granollers (Vallès Oriental), Jordi Terrades, serà secretari general de Territori. I de la mateixa manera, el número 2 a Santa Coloma de Gramenet, Esteve Serrano, continuarà amb Parlon i serà el seu cap de gabinet a la conselleria d’Interior.

El regidor de Berga i assessor d’Esports de la Diputació de Barcelona Abel García serà el secretari general d’Esports. I la cap de gabinet de la consellera d’Educació serà Nelia Martínez, fins ara regidora del PSC a l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

Un ‘sottogoverno’ que pesca de Barcelona

Fora dels càrrecs polítics, s’ha captat bona part de direccions municipals. El nomenament més destacat en aquest sentit és el nou conseller de Presidència, Albert Dalmau, que fins ara era el gerent de l’Ajuntament de Barcelona. I bona part dels seus càrrecs de més confiança també provenen del consistori barceloní. La cap de gabinet del conseller serà Mari Carmen Fernández González, fins ara directora de l’Oficina de la Gerència de l’ajuntament. Mireia Bel, assessora al consistori, serà la nova cap de l’Oficina de Relacions Institucionals d’Educació i Formació Professional. En l’àrea de comunicació, s’ha nomenat Francesc Santiago cap de comunicació del departament encapçalat per Dalmau. Fins ara, Santiago era coordinador tècnic de premsa de la batllia de Barcelona i coordinador municipal de la Regata Cultural de la Copa Amèrica.

La secretària de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica és Elena Pérez Fernández, fins ara directora de Serveis de Gestió i Relacions Laborals a l’Ajuntament de Barcelona. I Maite Casado Cadarso, secretària general del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica, ocupava fins ara el càrrec de gerent de Seguretat, Prevenció i Convivència a Barcelona.

Així que bona part de la direcció executiva de l’Ajuntament de Barcelona s’ha traslladat a la Generalitat de Catalunya. Emperò, el de Barcelona no és pas l’únic ajuntament que ha perdut alguns alts càrrecs, sinó que el govern d’Illa ha designat també alts càrrecs provinents de més consistoris. Un dels nomenaments més mediàtics ha estat el de Yolanda Collboni Cuadrado, germana del batlle de Barcelona, que fins ara era cap de gabinet de l’Ajuntament de Viladecans (Baix Llobregat) i que formarà part del Departament de Presidència. Mónica Belinchón serà l’adjunta a la cap de gabinet de Presidència i prové de la Diputació de Barcelona, on assessorava la presidència. En el mateix departament, un dels assessors de Presidència serà Francesc Xavier Ballester, que prové de l’àrea de comunicació de l’Ajuntament de Molins de Rei (Baix Llobregat). Trobem també que Martina Garcia Frontera, ara directora de Relacions Institucionals i amb el Parlament, es va incorporar fa tot just un mes com a assessora general de batllia a l’Ajuntament de Mont-roig del Camp (Baix Camp). Carme Bastida, directora del Consell Català d’Esports, era d’ençà de l’any passat la gerent municipal de l’Ajuntament de Premià de Mar (Maresme). Goyi Salgado, que era coordinadora del gabinet de la batllia de Santa Coloma de Gramenet, serà cap de protocol de Parlon. De la mateixa manera, Tomás Carrión, director de Serveis de Seguretat Ciutadana, Espai Públic i Medi Ambient a Santa Coloma, ha estat nomenat secretari general del Departament d’Interior.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor