Han hagut de passar quaranta anys, però finalment avui IB3 ha pogut explicar qui s’amaga rere el pseudònim de ‘Pep Gonella’. És el misser Pep Zaforteza, que ha confessat que va ser ell qui va escriure els articles signats amb aquest nom i que van desfermar una enorme polèmica a les Illes.

El 30 de juny de 1972 el Diario de Mallorca va publicar una carta-manifest d’un tal Pep Gonella, primera d’una enfilada de cartes que dugué una polèmica entorn del model de llengua que segons l’autor s’havia de difondre. En realitat, Gonella no va abonar mai la teoria que català i mallorquí fossin llengües diferents, però el ‘gonellisme’ (nom que rep a Mallorca el fenomen anomenat ‘blaverisme’ al País Valencià) es va caracteritzar de seguida per l’agressivitat envers el catalanisme.

Josep Zaforteza Calvet va ser senador de la UCD, president de la Caixa d’Estalvis de les Balears, Sa Nostra, marmessor de Llorenç Villalonga i president del consell d’administració del Diari de Mallorca als anys setanta.

L’especulació sobre qui era Pep Gonella havia apuntat fins ara sobretot cap a l’escriptor i editor Lluís Ripoll, amic personal d’Antoni Alemany, que l’estiu del 1972 era director del Diario de Mallorca. D’Alemany, se n’havia suggerit la coautoria, però era poc probable, perquè  no ha escrit mai en llengua catalana.


+Al Bloc Etziba Balutxo: Mites fatus

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb