I mentrestant ells no són capaços ni de fer-se la fotografia…

  • Aquest govern, que ha renunciat de manera explícita a defensar el model de la immersió lingüística, deixant la lluita en mans dels pares i del carrer, és tan incompetent que no és capaç de fer-se ni una fotografia sense muntar un numeret

Vicent Partal
23.03.2022 - 20:31
Actualització: 23.03.2022 - 21:09
VilaWeb

Milers de persones van eixir al carrer ahir en diverses ciutats per defensar la immersió lingüística i exigir al govern de Catalunya que no acate l’ordre que imposa oficialment el 25% de les classes en espanyol. A les aules, segons els sindicats convocants, l’aturada va ser del 40%, una xifra molt notable si es té compte que la setmana passada ja va haver-hi vaga quatre dies.

I hores abans d’aquestes mobilitzacions vam saber que les famílies de P5 de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar, les primeres afectades pel nou atac al català, han presentat una demanda judicial, amb el suport d’Òmnium, que té l’objectiu d’establir jurisprudència, si cal arribant fins als tribunals europeus. Les famílies, decidides i fermes en la defensa dels seus drets, volen entrar en el fons del litigi per deixar sense efecte l’ofensiva dels tribunals contra el model d’escola catalana, és a dir, fent allò que se suposa que hauria de fer el govern, però que evidentment no fa.

I, per si encara no n’hi havia prou, ahir set organitzacions civils, Plataforma per la LlenguaEscola Valenciana, Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, USTEC, la IntersindicalLanguage Rights i Sine Qua Non, van fer arribar a les Nacions Unides una demanda perquè estudie la campanya dels tribunals espanyols contra la immersió lingüística a l’escola i s’establesca un mecanisme de monitoratge de la situació del català per a garantir els drets lingüístics.

En contrast amb tota aquesta activitat, al Parlament de Catalunya els tres partits independentistes i el govern autonòmic sembla que havien pres la decisió de fer-se una fotografia. I dic “sembla”, perquè segons amb qui parles no és clar ni això. Asseguraven que era en suport de la vaga dels ensenyants. Però, finalment, malgrat les corredisses i telefonades urgents, amb cara de preocupació de l’exèrcit d’assessors que tenen al seu servei, ni això no van ser capaços de fer bé. Hi havien de participar, sembla, tots els membres del govern i els tres grups parlamentaris, però la CUP no s’hi va afegir perquè considera que el suport a la vaga s’ha de fer al carrer i de Junts només s’hi va presentar el conseller Argimon, segons que sembla perquè consideraven que sense la CUP no tenia sentit fer-se cap fotografia. I ERC es va quedar allí (pràcticament) sola.

El resultat, doncs, va ser un nou bluf, un nou ridícul, un altre desficaci. Aquest govern, que ha renunciat explícitament a defensar el model de la immersió lingüística, deixant la lluita en mans dels pares i del carrer, és tan incompetent que no és capaç de fer-se ni una fotografia sense muntar un numeret. Cosa lamentable per si sola, però que he de dir que no em sorprèn tenint en compte que aquests paios no van ser capaços ni de pactar la reacció del parlament a la sentència que afectava els seus dirigents, presoners polítics.

I què voleu que us diga? No m’estranya que ahir tanta gent es trobàs reflectida en l’acció del grup Silenci, quan va irrompre pacíficament en el ple denunciant els polítics catalans com a vividors.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
23.03.2022  ·  22:13

Ja no representen ningú. I segurament ni tan sols això saben. Escolten els seus assessors que només els donen la raó (perquè els hi va el sou). Són políticament correctes. Són allò que abans es deia uns perfectes inútils. I la gent sembla que se n’ha adonat. Una bona notícia. Seguim.

Joan Benet
Joan Benet
23.03.2022  ·  22:14

No són més que una càrrega que hem de suportar. Uns paràsits.
Quan abans ens en desprenguem millor.

Matilde Font
Matilde Font
23.03.2022  ·  22:19

Aquest govern, si tingués una mica de dignitat i vergonya, fa temps que hauria plegat. O més ben dit, no hauria anat a eleccions.

David Duran
David Duran
23.03.2022  ·  22:23

Malauradament, un cop més, tens raó.

Josep Almar
Josep Almar
23.03.2022  ·  22:34

Aquí tots els polítics estan convençuts que Dimitir es un nom rus i per tant, hi estan en contra per sistema. S’ens farà molt llarga aquesta travessa pel desert autònomic del MENTRESTANT.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
23.03.2022  ·  22:41

Polítics catalans mooolt més vividors i mentiders del que ens pensem:

El Govern d’Aragonès i Puigneró ens enganya.
OCTUVRE
https://youtu.be/28WH3vW_1g8

Pur negoci amb L’IBEX

Daniel Llorca
Daniel Llorca
23.03.2022  ·  22:48

Una colla d’inutils i vividors és el que són la grandíssima majoria.

Gerber van
Gerber van
23.03.2022  ·  23:04

La rao i la causa principal de l’independentisme va ser amb la sentència del TC contra el català. Els polítics, tots, ens van traïr per no solucionar el problema del català a escola. Tornem al punt de partida, començar amb aquests Molts Honorables manifestants del grup Silenci. Aquesta gent sí em representen. Tant de bo que creixi aquest grup i inunden el Parlement com un Tsunami.

Jaume Riu
Jaume Riu
23.03.2022  ·  23:17

TIC, TAC, TIC, TAC. ..
Els globus i les bombes exploten igual, sense avisar i sense cap posibilitat de tornar enrere.
Ho dic perquè el govern de la Generalitat autonòmica sempre intervinguda està inflant el globus de la inutilitat, i quan un globus s’infla, i s’infla, i s’infla…
En els tribunals i el sistema judicial del regne d’Espanya passa el mateix.
La corrupció de la casa del rei no és un globus sinó una bomba de rellotgeria.
No sé què explotarà abans.
Tic, tac, tic, tac…

joan rovira
joan rovira
23.03.2022  ·  23:22

La desatenció dels problemes de la gent comuna és notòria arreu del país per la manca absoluta de governança en tots els àmbits de la vida quotidiana des de fa molts anys. Són massa anys d’abandó; mentrestant, l’espoli és diari i els intermediaris colonials van privatitzant tot el sector públic.

Fa molt temps que, sense cap anàlisi ni dels partits, la premsa o els departaments universitaris, el col•lapse colonial impedeix destapar el corporativisme entre els partís polítics autonòmics i les diferents activitats de la salut, l’ensenyament, la mobilitat, el treball, els mitjans, etc.

PS. Atès que cap grup polític, universitat o premsa ni informa, ni relaciona, ni fa cap pronòstic. Cal recórrer a dades extretes de diferents mitjans per adonar-se de la gravetat, des del meu punt de vista, compartida i executada per tots els partits actuals –catalans i espanyols- -de dretes, esquerres- o del que vulgui: Atès que fan fer res més que seguir les directrius imposades pels lobbys internacionals, espanyols i catalans.

*demografia
“…. Aquests últims vint anys, la població del País Basc ha crescut d’un 4,7%. És veritat que els bascs tenen el concert econòmic. Però la del Principat ha crescut un 25%. Som als nivells de les Illes.”
(Gerard Furest, entrevista a VilaWeb)

*ensenyament
“… És llavors quan prenen sentit les aparicions estel•lars de la Fundació Jaume Bofill per dissenyar la política de transformació educativa, d’Endesa i Caixa Bank per omplir de continguts les assignatures de naturals, emprenedoria o tecnologia, o de la multinacional tecnològica i publicitària Google per proveir d’infraestructures digitals els centres…”
(Cecilia Bayo, Núvol)

*cultura
“La perdem assetjats per l’espanyolisme. Però, també, com denuncia Marc Roig i Badia en un llibre que s’acaba de publicar, Barcelona, cultura sense capital (PAM), perquè “la inversió en euros per persona i any a Holanda és de 500 euros, a França, de 476, a Portugal, 158, a Polònia, 146, a Catalunya, 30”. No cal afegir res més. Un àpat al Celler de Can Roca és més car.”
(Agustí Colomines, nacional.cat)

*economia
“I s’atreví a esmentar el “federalisme” quan el bon argument alemany és que el diferencial màxim permés és del 4 %, i el País Valencià atansem un 10 %, el Principat un 12 % i les Illes un 16 %. I això no són casualitats, sinó veritats objectives en una relació entre estat colonial representat per la Metròpoli colonial i els habitants dels territoris colonitzats.” (Josep Blesa, subscriptor VilaWeb)

*activitat
“Barcelona té un trànsit total –no només per avió– d’entrades i sortides de mercaderies de 784 mil tones cada dia. A Madrid, en són 433. La cosa més grossa és que també hem fet l’illa de França, la regió parisenca, i té 690 mil tones. Barcelona és un hub europeu importantíssim, des del punt de vista logístic i industrial.”
“Perquè Barcelona és una ciutat centrada a escala europea i Madrid és una ciutat descentrada. Barcelona té unes possibilitats enormes, a més que té un potencial industrial que Madrid no té. I en l’àmbit de negocis, també. Ara, perquè fan traslladar totes les seus a Madrid, però si les coses anessin diferent, Barcelona tornaria a ser la capital financera.” (Joan Amorós, entrevista VilaWeb)

* militants partits
-Militants partits catalans: ERC (9500), Junts (5.128) i CUP (1700). Total (16.328)
-Militants partits espanyols: PSC/17.012), En comú (7.000), PP (1421) i C’s (2.000). Total (27.133)

-Participació en el referèndum d’autodeterminació del Primer d’octubre de 2017:
Sí (2.044.038) No (177.547) Blanc (44.913) Nul (19.719). Total (2.286.217)

(entre tots hem de confegir l’escenari real de la gent comuna que ens amaguen continuament, pel qual varem votar i guanyar ser un estat en forma de República. Salut)

Pere-Andreu Ubach
Pere-Andreu Ubach
23.03.2022  ·  23:28

I mentrestant seguiu escrivint sobre allò que és inconseqüent. Seguiu ignorant que manipuleu un instrument que és un megàfon, un altaveu, un amplificador.

I ho feu com si no fóssiu conscients que esteu amplificant el no res. O si més no, el no res intel·lectual. I en fer-ho, esteu generant una buidor que és gairebé tan opressora com la repressió. Perquè deixeu sense esperança als qui sí que tenen coses a aportar.

No cal que encerteu en quines aportacions amplificar o quines no. Però almenys no amplifiqueu aquest buit opressor!

Alons Navarro
Alons Navarro
23.03.2022  ·  23:34

A principi semblaven estruços avergonyits amagant el cap o camaleons canviant de color a conveniència. Però darrerament s’han desvergonyit tant que ens son deslleials, perjudicials, verinosos …I ans de prendre mal caldrà allunyar-los, tat?

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
23.03.2022  ·  23:57

1. Els jutges no haurien de posar percentatges perquè no entenen què fan.
2. Cal recórrer aquestes pràctiques judicials incorrectes.
3. Comptat en general, els governs no han estat capaços de garantir que durant el 75% del temps que els alumnes són al centre, s’expressin en català.
Això sí, fotos, blindatges, lleis i bla, bla, bla.

Josep Jallé
Josep Jallé
23.03.2022  ·  23:59

Mai, mai m’hagués arribat a pensar, imaginar, que aquest paios (mercès director per la precisió del mot) arribessin a aquests nivell de renuncia, d’indefensió educativa vers les nostres famílies. Convisc amb una mestra que ha exercit 42 anys i no pot arribar a entendre el grau de renuncia i covardia d’un govern que, figura, te competències plenes en educació. Es clar, li dic, com vos que l’exerceixin si son incompetents en llurs càrrecs i només cerquen seguir amorrats a la mamella?. Vergonya, amics, vergonya per aquest paios que, diuen, ens representen.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
24.03.2022  ·  00:05

No penso gaastar paraules per a descriure el que ja sabem tots els que aqui opinem i cada vegada més ciutadans: aquest és un govern fantasma, un govern fake! Per tant el que cal és passar d’ells i anar a les arrels de l’independentisme, i anar recuperant les mobilitzacions al carrer, cada cop més i cada cop més nombroses. I que aprofitem les impagables lliçons que hem aprés en aquests darrers anys i no cometre més errors quan sigui l’hora. I l’hora arribarà, i potser no trigarà tant com alguns voldrien.

Jordi Buïl
Jordi Buïl
24.03.2022  ·  00:38

(per a en Joan Rovira)

Resultats del referèndum de l’1 d’octubre del 2017:

(segons dades no publicades però creïbles, que inclouen els vots robats per les forces de l’ordre):

Participació: 3.032.424 vots — 57’07% del cens
Nombre estimat de Sís: 2.711.199 — 51’02% del cens

(partint del cens, del nombre de vots total (3.032.424) i de les dades dels vots escrutats (publicades oficialment), és fàcil, fent proporcions, d’arribar a aquests valors)

enric arquimbau
enric arquimbau
24.03.2022  ·  01:22

Enric Arquimbau Hervàs

Per bifurcar o completar el debat: A les escoles “com” s’ensenya el país? Què s’explica que és? Se n’explica la història de pe a pa? La llengua, és una assignatura, o s’explica que és la llengua pròpia d’aquesta nació milenària? En una paraula: Quan acaben l’ensenyament primari, els nois i noies, se l’estimen el país? Perquè juguen en castellà?

Ed Garrido
Ed Garrido
24.03.2022  ·  01:39

Clar que son uns vividors. Pero controlen tv3, i amb aixo manipulen als votants. La gran pregunta es com es que Junts no trenca el govern. Despres de totes les deslleialtats cap a en Puigdemont, encara continuen pactant amb ER? Realment, tindre el cul enganxat a la poltrona es tan important? Junts per el sou, i per el que calgui.

Salvador Molins
Salvador Molins
24.03.2022  ·  05:30

Del lament i la queixa justificats a la lluita necessària.

De la situació colonial i la
República a l’exili, CxR, el Poble organitzat i enxarxat en el territori.

Hauríem, hauríem, hauríem … ?

Sí, hem de censar-nos al CxR, per acabar allò que vam començar l’1-O i caminar!

Aquest fou el nostre Mandat i la única unitat estratègica productiva: Edificar la Incipient República Catalana Independent.

Si volem de veritat ser independents siguem proactius, resilients, eficients, ens cal organització i ara mateix l’organització és el CxR, l’Assemblea de Representants, els Consells Locals i l’enxarxat al territori, no és ciència ficció és continuar caminant vers el cim.

I a la Generalitat i al Parlament sotmesos en el règim colonial autonòmic, cerquem-hi els lleials al 1r d’octubre i els que es comprometin en completar la DUI catalana del 27 d’octubre de l’any 2017.

Dues coses vitals, l’una encertar el vot i l’altre empoderar-nos en el que vam votar l’1-O, convençuts que el que vam fer anava de veres i per tant ja està votat i guanyat, per tant visquem-ho! Sense demanar permís, sense esperar ordres.

L’enxarxat del territori el necessitem crear, coordinar i així controlar-lo en el moment oportú, quan hi haguem de ser tots.

I les cèl·lules i nusos d’enxarxat i contacte som tots nosaltres i els nostres grups, siguin CDR, Assemblees territorials de l’ANC, grups del Debat Constituent, grups de Mitjans com per exemple la comunitat de socis de Vilaweb, i moltes associacions de defensa del país i de la llengua, i més, tots necessaris i imprescindibles, coordinem-nos, respectem-nos i caminem.

Canviem el lament per la lluita!

Comentaris, manifestacions, formació, entrenament, col’laboracions, … també són lluita. Treball i lluita.

Dones i homes de poca fe!

Visqui Catalunya Lliure, cada moment i cada instant.

Visquem la Llengua i la Independència!
No les abandonem!

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
24.03.2022  ·  05:39

I anant repetint cada dia el mateix. És evident totes les pestes que dieu d´aquests vividors, però no avancem i ells continuen mamant i manipulant al poble. Vinga, propostes! L´ANC coordina la llista cívica per la DUI, necessitem gent honesta!

Joan López
Joan López
24.03.2022  ·  06:53

Son moltes coses que fan de aquet govern,un acudit dels dolents i crec que la gent del carrer ja ho tenen clar. Ahir vaig anar-hi a la manifestaciò d’urquinaona i vaig parlar amb gent grand,jove i tots pensavan al mateix, hens han venut. O sigui la pancarta que deia SOU UNS VIVIDORS es el que pensem la gent.

Teresa Puig
Teresa Puig
24.03.2022  ·  07:05

Molta vergonya.
Potser hauríem de fer la llista d’assessors i saber què cobren.
I quanta gent viu en el satèl·lit del Govern i del Parlament i de l’Ajuntament.
Mentre una part important depengui de sous amb diners públics, serà difícil que el personal reaccioni. La mamella és la mamella. Mireu les regions on el percentatge de funcionaris i satèl·lits és elevat, com viuen i quina capacitat crítica tenen… cap.

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
24.03.2022  ·  07:46

Perdoneu, ja se que no ve a tom, però ahir va sortir la notícia que l’ANC havia “trencat”amb ERC i jxc, formar partit i presentar-se a les properes eleccions. Veient que Vilaweb no en diu res, em de creure que estem davant unes fake? Bon dia i bona hora.☮️

Victor Serra
Victor Serra
24.03.2022  ·  08:09

Es un desastre . Però hem d’anar molt en compte . Cal treure els inútils del Govern i dels partits ( no tots ho són ), però cal subtituïr-los per una alternativa independentista. Fer-los fora i prou només ens portaria a ser governats pels de Tabarnia. I suposo que no cal que us expliqui el que vol dir això. S’ha acabat l’escola, s’ha acabat la sanitat, s’ha acabat l’ecosistema d’empreses catalanes innovadores, s’han acabat els mitjans de comunicació importants en català …… La castellanització definitiva del país i la dependència total de la metropoli.

Albert Miret
Albert Miret
24.03.2022  ·  08:27

Primer es va suïcidar ERC per un cop d’estat intern venent-nos a l’enemic durant la revolució de l’1 O i després ja per sempre. Més tard Junts s’hi va afegir en la baixada d’orelles i la submissió, comandats per un immobilista professional d’aquells que no han treballat mai. En acabat, la CUP amb el seu comportament de si, però no, però de vegades, però mai, va acabar col·laborant a la destrucció del país per un govern incompetent i més espanyol que català.
Però no s’acaba tot amb l’actual “Generalidad de Cataluña”. Ahir llegia un “exemple d’honradesa” d’una regidora del Consell Municipal d’aquella alcaldessa que abans lluitava contra els desnonaments i ara els aplaudeix, en la persona de la Janet Sanz Cid que fa d’acaparadora de vint-i-un (21) càrrecs de l’Ajuntament de Barcelona pel mòdic preu de 98.192 €, això en el mateix país on amb cara de llàstima asseguren els “governants” que els és impossible mantenir unes pensions que no superen els mil euros al mes.
Han transformat Catalunya en una sucursal de la corrupció madrilenya, i, per tant, Catalunya -ens agradi o no-, ja forma part de la claveguera espanyola, cal que en siguem conscients i mai més votem a aquesta colla d’inútils. No demanem sinó que exigim que en les pròximes eleccions les llistes siguin obertes (cal que pressionem cada dia a uns parlamentaris i uns partits que es neguen a fer les llistes obertes per no perdre el poder d’imposar els que ells volen per a la seva autoprotecció i per manegar tants diners com puguin), i es presentin opcions catalanes i independentistes de debò. Ens neguem a col·laborar al sacrifici del nostre país. No lluitar, és col·laborar.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
24.03.2022  ·  08:39

Ahir l’Aragones del Sanchez.155, presenta una denuncia contra CDC de 2006, publicada pel Periodico de Esquerra, el Ara en español. Realment la bruticia de junqueras s’AMPLIA TOTALMENT, PUR PSOECIALISME REPUBLICÀ. I junts no fa rescontra aquests PUTINS FOTOGRAFIATS AMB ELS COMUNISTES ASSASSINS DEL PUTIN

Josep Gualló
Josep Gualló
24.03.2022  ·  08:53

VICENT PARTAL QUAN TE N’ADONARAS QUE ERC NO ÉS INDEPENDENDISTA SI NO AUTONOMISTA

Una part de la culpa és teva per tenir l’honor de ser l’inventor d’una paradoxa que com totes és impossible.

No tots els lectors tenim capacitat per discernir quan dius grans veritats de quan dius mentides, i això ha fet que alguns hagin caigut en el parany que els has parat.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
24.03.2022  ·  08:54

Eleccions ja.
Així podran votar tots els catalans sobre els malaits JJOO d’hivern, autèntica bestiesa en aquests moments de crisi climàtica, sobre l’escola en català, sobre la farsa botiflera de la taula de diàleg d’en Junqueras, sobre plantar-se davant la IN-justicia espanyola no permetent que marqui el debat parlamentari, etc., etc.

ER, no ERC perquè no li pertoca dur la C de Catalunya, potser està perdent també la E d’esquerra, o bé la vol substituir per la E d’espanya, car és a espanya, no a Catalunya, a qui està servint amb els seus posiciónaments.

Si, malauradament, encara hi ha molt català que voti aquesta ER del mentider i botifler Oriol Junqueras, a banda dels que viuen de la poltrona, ens veurem abocats a un tripartit de botifleristes, d’espanyolistes i d’esquerra caviar.
Serà el que la democràcia haurà volgut, sempre i quan no hi hagi pasteleig als mitjans de comunicació (sé que serà impossible), o al vot de l’estranger com va passar el 14-F.

Entre mig ha de presentar-se un nou partit, o agrupació electoral transversal, que unifiqui el vot realment independentista, que tingui com a objectiu central la independència, i amb noms sanejats a les llistes, com ara la Clara Ponsati, el Josep Costa, etc.
L’hora dels partits tradicionals serà quan Catalunya sigui ja independent.

Aquesta agrupació electoral serà la que haurà d’arrabassar al Congrés espanyol la posició representativa no merescuda que te ara el col·laboracionista Rufian.

Pep Agulló
Pep Agulló
24.03.2022  ·  09:06

NOTÍCIES

La notícia no és que ERC-Junts-CUP no fossin capaços de fer-se la foto, la notícia és que ahir possiblement va ser el dia de més protestes a la ciutat de Barcelona en temps. Hi va haver manifestacions dels ensenyants, estudiants, organitzacions cíviques (ANC, ÒMNIUM, CxR…), sindicats de l’ensenyament, taxistes, transportistes, sindicats estatals, etc.

Em sembla força peculiar assenyalar l’acció del “grup del silenci” al parlament i no dir que per primera vegada el CxR es va estar present en la manifestació en defensa de la llengua amb una pancarta a tot l’ample del front que deia: “INDEPENDÈNCIA PER DECIDIR-HO TOT!”.

Pep Agulló; VilaWeb; Via Laietana.

Maria Rosa Guasch
Maria Rosa Guasch
24.03.2022  ·  09:09

Fan molta vergonya. Tots.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
24.03.2022  ·  09:18

Es diu que a Esquerra hi ha molts vividors i que no s’entén com JuntsxCat no trenca aquest govern.

Potser és que hi ha la mateixa quantitat a l’altre partit i no ho volem veure.
L’interès és mutu.

Nou escenari: Junts queda per damunt d’Esquerra a les properes eleccions.
Què canviarà pels independentistes? Absolutament res.

Les protestes d’ahir al Parlament de l’associació Silenci, potser un primer pas perquè l’independentisme carregui contra aquest govern de ERC i JUNTS.

Això sí, anar del bracet a les manifestacions amb ells, NO.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
24.03.2022  ·  09:37

Patètic i trist, molt trist.

Francesc Clarà
Francesc Clarà
24.03.2022  ·  09:47

Plegueu d’una vegada i aneu a l’exili a Madrid !

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
24.03.2022  ·  09:51

El desànim de la colonitzada Catalunya creix sota l’acció combinada de diverses forces:

1.- La planificada invasió per Herrenvolk monolingües castellans, adversaris aferrissats de la llengua i de la cultura catalanes.

2.- L’entusiasta cooperació dels sipais indígenes, inclosos els partits polítics (tots) i les institucions locals supervivents del 155.

3.- L’acció criminalment desmobilitzadora dels Oberkommandos del governet de la generalitateta, que s’ha convertit en el més aplicat suboficial indígena al servei dels ocupants colonials.

4.- L’estreta supervisió dels aristocràtics Junkers judicials que vetllen pel seu Herrenvolk tot reprimint la llengua, la cultura i la gent dels Untermenschen catalans.

Encara que acabem tots a Treblinka, ens cal un aixecament de Varsòvia.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
24.03.2022  ·  09:51

Aquest govern autonomista sembla autista.

Mercè Duran
Mercè Duran
24.03.2022  ·  10:11

Els nostres polítics són una trista pantomima.
Hi ha que afegir-se a tots els moviments ciutadans que ho fan palès.
Ahir comentaristes molt nostrats van arribar a dir inclús que la Plataforma pel silenci havien infringit la llei en la seva actuació al Parlament. Fins aquí hem arribat.
El Parlament és dels ciutadans, no dels quatre arreplegats que han fet d’ell el seu modus vivendi.

ramon Feixas
ramon Feixas
24.03.2022  ·  10:47

En aquest moments i, com és lògic en una nació que ha patit una repressió i ha estat víctima de la violència d’un estat i d’un espoli, com el que pateixen tots els pobles que suporten la religió capitalista (especialment angoixant a on arriba la guerra), però amb una utilització predilecta per alguns usurers, precisament pel tarannà constructiu i generós d’aquest poble, que els polítics d’aquesta nació amb consciència de representativitat, no puguin trencar aquesta sensació de derrota de molts catalans, i no siguin miraculosos. Això porta que haguem de veure barbaritats com per exemple l’aposta pels jocs d’hivern i que la nostra televisió pública vulgui fer riure a la gent utilitzant uns dimoni amb cua com Putin, La hivernació del poble català, humiliant en quan és forçada per la violència dels franquistes, no matarà l’essència constructiva d’aquest poble. Quan es lliurarà del sota-eixidor tan lamentable de la competició i la usura, i de ser objecte llamí de la necessitat de violar del franquisme? Per ara no, però res ha estat inútil, i no podem pretendre que els polítics facin miracles, ja que tothom sap que els sants mai en varen fer cap , per molt que els hi hagin atribuït. És la consciència col·lectiva dels catalans la que preserva el tresor que li dona identitat i no li calen líders, sinó coordinadors generosos, com hi hagueren el 2017. No ens podem enganyar pensant en una estructura que no és. Els polítics no poden servir correctament al poble mentre la seva cadira depengui , dels “egos” sense escrúpols del món del diner. No poden servir a dos senyors.
Això no vol dir que no calgui observar de cara al vot qui n és més líder acaparador, i quin d’ells s’apropa més a la consciència col·lectina. Que no vol di la inconsciència col·lectiva que imposen els líders i usurers.

Rafael Artigas
Rafael Artigas
24.03.2022  ·  10:52

Crec que comença a ser molt perillòs el sentiment envers els polítics,en general, de falta de credibilitat i de representativitat. Cada dia s’allunyen mes de la gent. La unanimitat sectària es preocupant. Tanmateix no ens quedem nomes en la crítica. Els independentistes independents ens hem d’organitzar al marge dels partits. Consell per la Republica? Candidatura ciutadana? Comencem ara. I si no se posible anem al vot nul majoritari. Els partits han d’experimental que hem perdut la por a no votra-los. Sense el nostre vot no tindran mesada.

Josep Soler
Josep Soler
24.03.2022  ·  11:26

Es com una cursa per veure qui pot rebentar-ho tot, en el mínim de temps.
Ja ho he dit en alguna altra ocasió, però crec que sem perdonarà si ho torno a repetir.
El sorprenent d’ aquest govern (presidit per un senyor , sempre amb un to com “firmes” igual que fos caporal de l’exercit espanyol) es la aparent l’absència de consciència dels errors que estan cometent i que responen, en pla de gran aprovació d’aquests seus actes, igualment com si el mon ho interpretés, com fan ells.
Amb aquesta creença d’infal·libilitat que tenen, no podran fer mai autocritica i per tant aquí mai hi cabran esmenes de cap tipus. De manera que cal preveure que el pitjor encara esta per arribar.

Rabha Hmmane
Rabha Hmmane
24.03.2022  ·  11:53

Ben simple:
– ERC te clar la traició a tot el procés, rebentant al MHP Puigdemont.
– el MHP també ho te clar, o s’exilia o assassinat a una presó de Madrid.
– periodisme d’estat i d’opinió autonómica, doncs perilla subvenció i repressió si investiguen com la JEC ha “afinat” el diputat de més a ERC.
– Control de CCRTV
– Govern amb JUNTS. Si aquests posen trabes, la senyora de la barba del canal colonial, a les noticíes de les 9 del vespre, amanida de notícies a favor d’ERC (encara més).
– JUNTS no pot abandonar el Govern perquè sap que faríen un tripartit. Es exactament el què vol ERC.
Solució: gent al carrer i parar-ho tot, però això és impossible. Entre españols i catalans españols i votants d’ERC completament tancats de closca (primer anticonvergents que deixar de ser esclaus), la cosa es fa difícil sense lluita armada, si cal.

Valentí Ferran
Valentí Ferran
24.03.2022  ·  11:55

“Paios”, “vividors” són paraules que els defineixen correctament; Però si els representants del poble són el reflex d´aquest poble, quina mena de ciutadans, de país és el que tenim?

Lluís Paloma
Lluís Paloma
24.03.2022  ·  11:58

I el pitjor és: qui queda per a poder-lo votar? No hauria de ser una pregunta retòrica però ho és. És tristíssim.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
24.03.2022  ·  12:07

Aquest de l’es.CUP sempre troben un forat-excusa per sortir se’n per la tangent quan el país més ho necessita, ara descaradament seguits d’es.panya Republicana. Cal una alternativa electoral urgent però ja.

Gerard Palacín
Gerard Palacín
24.03.2022  ·  12:11

El polítics catalans no els veig com a vividors, però no se com qualificar-los. Cada dia ens deceben més, M’agradaria fer-los una classe de repàs. Cap on volen anar? Creuen que amb aquestes bestieses diàries ho aconseguiran? Tenen alguna estima per la independència i per l’esforç que hem fet i que fem els ciutadans? A banda de barallar-se entre ells, tenen algun altre objectiu clar?
Per favor, acabem d’una vegada amb tant orgull, tanta prepotència i tanta incompetència.

David Mascarella
David Mascarella
24.03.2022  ·  12:34

Perquè no es va ampliar la immersió als graus superiors abans al llarg de tants anys?

Aleix Gaus
Aleix Gaus
24.03.2022  ·  12:36

El carrer fa la funcio del govern ja que els politics que tenim no tenen la capacitat de gestionar un tema tant greu com és la nostra llengua. Seguim però també dic independéncia

Joan Sánchez
Joan Sánchez
24.03.2022  ·  17:34

Tot plegat només té una solució: I N D E P E N D È N C I A !!!!

magi sendra
magi sendra
24.03.2022  ·  19:45

ESQUERRA REPUBLICANA CONVERGENT + JUNTS PER LA MAMELLA= COLLA D’INUTILS VENUTS. Tenim un gran problema a les properes eleccions, hi ha alguna alternativa? Si no fem alguna cosa ràpid, ho tenim malparat

ANTONI MARONAS
ANTONI MARONAS
24.03.2022  ·  22:12

Nomes s’els pot qualificar de traidors, inutils i venuts al poderio de madrit. Tindrem abans la INDEPENDENCIA amb VOX que no amb aquesta colla de “mangantes”.

Ricard Palomar
Ricard Palomar
24.03.2022  ·  22:24

No deixa de sorprendre’m el lligam i dependència moral que molts tenen envers els partits a qui voten:
Ho veig tant en votants de Junts, la CUP i ERC (i altres)
La majoria dels seus votants, disculpen i justifiquen les mentides, enganys i incongruències dels seus respectius partits. I no ho entenc
Si creus que t’han mentit i que no han actuat com asseguraven que farien, doncs creu i ratlla.
No entenc quina obligació moral senten molts que tenen, per seguir disculpant-los fins a fer el ridícul.

Guillem Fàbregas
Guillem Fàbregas
24.03.2022  ·  22:25

No és cap rendició Vicent, tampoc són uns incompetents. Com diu aquella dita: “si votar servis d’alguna cosa estaria prohibit”.
No representen el poble, tenen una agenda a seguir i la implanten contra tota lògica i oposició popular. Recomano que feu un cop d’ull al canvi de currículum i copsar despropòsit…
Quin grau ténen els passarells d’en Rufián o l’Aragonès? De segur que menor que en Sánchez que reporta directament al senyor Soros.

JOSEP RODÉS
JOSEP RODÉS
24.03.2022  ·  22:44

Això és molt greu. El Parlament al complet és enemic dels catalans i dels interessos dels catalans.

Esther Miquel
Esther Miquel
24.03.2022  ·  22:49

Acabo de llegir fa uns minuts l’editorial sobre Yvan Colonna.
Em sap greu dir-ho tard però:
També t’acompanyo, Vicent Partal.

Marta Moreno
Marta Moreno
24.03.2022  ·  22:56

Estic molt trista, trista i enfadada.
Sóc psicopedagoga, treballo en un centre educatiu, fent mans i mànigues per atendre els alumnes i les seves famílies, de la millor manera que puc, amb pocs recursos però amb moltes ganes, m’encanta la meva feina!
Una de les feines que faig a l’escola és ensenyar la llengua que tan estimo als alumnes nouvinguts.
Avui he pensat que els polítics que ens representen NO s’estimen la llengua catalana, NO saben què han fet! ho potser si… S’HAN RENDIT.
Estic trista i emprenyada!

Núria Coma
Núria Coma
24.03.2022  ·  22:58

Només espero que finalment els cardem fora, que deixem de sumicar i comencem a cridar

Nina Santiago
Nina Santiago
24.03.2022  ·  22:59

Hi ha un partit nítidament independentista Edicions 68 i potser que valdria la pena escoltar.

Esteve Mach
Esteve Mach
24.03.2022  ·  23:07

Si el Govern català no és capaç ni de mantenir el que ja administrava -parlo del model de política linguística – és a dir, si es deixa retallar en un tema tan important el que ja teníem assolit, com pot tenir la barra de dir que ens guien cap a la independència?
La cobardia davant l’Estat i la barra de seguir en el càrrec, son del mateix tamany.

Anna Linares
Anna Linares
24.03.2022  ·  23:09

Critiquem mol, ens enfadem molt, però som incapassos de sortir en trompa al carrer i aturar-ro tot, estem aguantant que ens prenguin els mateixos que hem votat perquè ens van prometre acabar la feina, suposo que algun dia sabrem
que es va coure a la presó a les nostres espatlles, i que ens han anat donan
en petites dossis , desde la mateixa represió que exerceix la Generalitat fins la maleïda taula i finalment la baixada de pantalons d’avui.
No els pinso votar mai mes, teniem un projecte de país i ara ens estan destruint
I matan llengua cultura i totes les i lusions!

Carles Benito
Carles Benito
24.03.2022  ·  23:32

Tots els comentaris que se m’acudeixen es resumeixen en:
GOVERN DIMISSIÓ❗
NO ENS AVARGONYIU MÉS❗
NO ENS ENGANYEU MÉS❗
JA N’HI HA PROU❗

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
24.03.2022  ·  23:53

Que pleguin ja tota aquesta colla de mercenaris. A mi no em representen!

Esteve Canals
Esteve Canals
25.03.2022  ·  00:42

Ho podies dir mes alt però no més clar.
Propera votació PACMA fins que hi hagi verdaders líders, el que tenim ara son senzillament grums.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any