L’Hospital Clínic de Barcelona consolida el programa de cirurgies per extreure tumors de la base del crani a través de la conca de l’ull

L'hospital ja ha fet vint intervencions amb aquesta tècnica quirúrgica, que és pionera als Països Catalans

VilaWeb
ACN
02.03.2022 - 12:34
Actualització: 02.03.2022 - 13:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Hospital Clínic de Barcelona consolida el seu programa de cirurgia neuroendoscòpica transorbital per extreure tumors de la base del crani, un tipus de tumor rar a l’àrea del crani que es troba entre els ulls i darrere del nas fins a arribar al cervell i la medul·la espinal. Fins ara s’han fet vint cirurgies amb aquesta tècnica al Clínic, una tècnica pionera als Països Catalans. En concret, s’accedeix al crani a través de la conca de l’ull, amb una petita incisió al marge superior de la parpella. Així és menys invasiu, ja que s’evita d’haver de fer una craniotomia i el temps de la cirurgia és molt més curt perquè el crani no ha de ser reparat i no cal tancar una incisió gran.

L’aplicació en pacients del Clínic ha estat ara publicada a la revista ‘Journal of neurosurgery’. A més d’emprar-se per eliminar tumors, el procediment de la cirurgia neuroendoscòpica transorbital s’ha utilitzat també per reparar fuites de líquid espinal cerebral o fractures de la base del crani i per a la descompressió del nervi òptic.

Una tècnica menys invasiva

L’enfocament transorbital permet, per tant, de fer reparacions sense aixecar el cervell i protegir els nervis òptics i olfactius, així com les artèries caròtides i oftàlmiques. I és que la base del crani és una de les àrees més complexes, ja que múltiples nervis a més dels principals vasos sanguinis del cervell, el cap i el coll passen a través d’ella.

Menys dolor i menys temps de recuperació

A més, també presenta avantatges com ara menys dolor i menys temps tant d’intervenció com de recuperació per al pacient. De fet, la recuperació dels pacients és molt més ràpida i en 24-48 h es pot donar l’alta. “Ens permet ser molt més eficients en la cirurgia i aportar un millor benefici i recuperació per als pacients”, assenyala el doctor Joaquim Ensenyat, cap del Servei de Neurocirurgia del Clínic.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes