Hosni Mubàrak, el dictador egipci derrocat per la Primavera Àrab, s’ha mort a noranta-un anys, segons que ha confirmat la televisió estatal. Mubàrak va governar el país amb mà de ferro durant trenta anys. El 2011 va abandonar la presidència després de perdre el favor de l’exèrcit arran de les protestes a la plaça de Tahrir del Caire, on durant dies milers de manifestants van exigir reformes democràtiques i el fi del règim.

Després de dimitir va ser empresonat i condemnat a cadena perpètua per la repressió contra els manifestants. Durant el seu empresonament va patir diversos problemes de salut. El 2013 la màxima instància judicial d’Egipte va tombar la condemna de cadena perpètua i va ordenar de repetir el judici, en el qual va ser absolt. El 24 de març de 2017 va ser alliberat.

Mubàrak va arribar al poder el 1981 després de l’assassinat d’Anwar Sadat en una desfilada militar. El seu mandat va estar marcat per la corrupció, els problemes econòmics i la repressió contra la dissidència. Prèviament havia fet carrera dins de les forces aèries, on va esdevenir comandant en cap el 1972. Un any més tard es va convertir en un heroi nacional arran de la guerra del Iom Kippur.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb