Güerri diu que l’augment d’ingressos per covid a l’Hospital del Mar és molt discret i demana de no crear alarmismes

  • Diu que el sistema de vigilància epidemiològica encara no funciona del tot i demana que la prioritat sigui millorar-lo

VilaWeb
ACN
28.04.2022 - 13:30

El coordinador de la unitat covid-19 a l’Hospital del Mar, Robert Güerri, ha dit que no cal crear alarma social sobre l’evolució de la pandèmia per la covid a Catalunya perquè la situació epidemiològica és sota control. “Som on sabíem que seríem en aquest moment”, ha dit a l’ACN. Diu que el virus continua circulant i que hi ha un degoteig d’hospitalitzacions, sobretot de vulnerables, però que al seu centre ingressen més persones per grip que per covid. Tot i que no descarta que s’estigui a les portes de la setena onada, com va avisar ahir el viròleg Oriol Mitjà, diu que no es pot parlar d’una onada com les viscudes anteriorment, entre d’altres per la immunització. Afegeix que això no vol dir que no s’hagi de fer res però que la prioritat ha de ser tenir al 100% el sistema de vigilància epidemiològica.

Güerri reconeix que el virus circula molt, però recorda que això no és nou, que se sabia que passaria en el moment en què s’aixequessin totes les restriccions. Així, veu possible que estigui començant una setena onada de la covid, però diu que aquesta vegada l’efecte que tindrà en la població serà molt menor per l’alt percentatge de vaccinació o immunitat natural per haver passat la malaltia. “Cada any tenim onades de grip i d’alguna manera ho absorbim”, ha reiterat. Entre els que ingressen per covid a l’Hospital del Mar, diu que tenen els perfils que ja esperaven: persones grans o immunodeprimides.

Per això, diu que ara per ara no s’haurien de prendre restriccions com les que s’havien aplicat en onades anteriors, com per exemple restriccions d’horaris. Ara bé, sí que creu que caldria plantejar algun tipus de mesura en cas que es detectés un descontrol epidemiològic. Per exemple, ha dit que caldria parlar sobre el retorn a les màscares en interiors si la situació es desboca, però no creu que s’hagi d’anar més enllà. “Si no, per què amb la grip no anem més enllà?”, ha demanat. Creu que la població no entendria tornar a restringir la vida quotidiana perquè, segons que diu, ja s’és en una altra fase de la pandèmia.

La prioritat ha de ser el sistema de vigilància

Güerri sí que reconeix que el sistema de vigilància epidemiològica encara no funciona del tot, i ha demanat que la prioritat de Salut sigui aquesta, juntament amb la protecció dels vulnerables. Aquest sistema ha de permetre detectar un descontrol del virus abans que arribi als hospitals. Si no és així, haurà arribat tard.

L’infectòleg assegura que aquest sistema no està tant desenvolupat com es voldria i, per tant, no té la fotografia real d’allò que passa. I és que insisteix que calen dades molt ben ajustades per poder garantir que s’està fent correctament la vigilància. Malgrat això, diu que al seu centre surt més gent positiva per grip que per covid.

De cara al futur, creu que és probable que s’hagi d’estendre la quarta dosi del vaccí a totes les persones vulnerables i majors de seixanta anys. Si s’ha de fer extensiu més enllà, ja es valorarà, du.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor