Bigues i Riells

El judici contra el procés s’ha reprès amb la declaració del guàrdia civil amb TIP R77175H, que va participar en l’operatiu de Bigues i Riells del 20 de setembre de 2017, concretament en una nau industrial de Can Barris, on van decomissar prop de deu milions de butlletes de vot de l’1-O. L’agent ha declarat que alguns vehicles de la Guàrdia Civil van rebre danys i que l’actitud dels manifestants era ‘totalment hostil’.

L’advocat Andreu Van den Eynde ha demanat que es mostrés un vídeo per a desmentir el testimoni, però el jutge Manuel Marchena, novament, ha refusat la petició. En aquest vídeo s’hi veu una asseguda per a evitar el pas de la furgoneta de la Guàrdia Civil i l’actitud de resistència passiva dels manifestants.

Responent a les acusacions, el guàrdia civil ha relatat que un manifestant va ‘fingir’ un atropellament i que la sortida de la comitiva judicial es va endarrerir tres hores: ‘Algunes persones es van tirar a terra i algunes altres es van posar davant les rodes del vehicle’, ha dit. També ha parlat de llançaments d’ampolles, de cops contra els cotxes i d’organització per a blocar la sortida de la comitiva judicial. Quan l’advocat de Vox Javier Ortega Smith li ha demanat si els manifestants feien servir ‘tècniques de guerrilla urbana’, ha respost que la tècnica era ‘seure a terra i agafar-se amb els braços’.

En uns altres vídeos també es pot veure l’actitud dels manifestants i les suposades situacions de ‘tensió’ que ha explicat el guàrdia civil, a més de la sortida de la comissió judicial.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb