‘Guanyem Girona’: quaranta personalitats aposten per una candidatura sobiranista i d’esquerres a les municipals

 • A imatge de Guanyem Badalona, pretenen de bastir una alternativa republicana d'esquerres al govern del PDECat

VilaWeb
Roger Graells Font
22.10.2018 - 19:01

Quaranta personalitats gironines han presentat aquesta tarda el manifest ‘Guanyem Girona‘, que pretén bastir una candidatura de base social, popular i republicana que pugui guanyar les eleccions municipals a la ciutat. Els seus promotors fan una crida perquè tothom qui vulgui s’hi integri a nivell individual. Es tracta d’un mirall de Guanyem Badalona, la candidatura d’esquerres i progressista que va aconseguir descavalcar Xavier García Albiol a Badalona el 2015.

Guanyem Girona pretén d’unir els eixos social i nacional i construir una alternativa sobiranista al PDECat, que actualment governa Girona. Entre els quaranta signants del manifest hi ha els regidors de la CUP Lluc Salellas i Laia Pèlach i el regidor del Moviment d’Esquerres Pere Albertí, l’ex-regidor del PSC Àngel Quintana, a més de membres dels comuns, professors universitaris, sindicalistes, membres de l’ANC i Òmnium, empresaris, advocats, activistes i membres d’altres entitats de la ciutat.

Els signants del manifest convoquen una assemblea oberta el 7 de novembre per a començar a debatre sobre la configuració de la candidatura, que no té un nom definitiu. El nom, juntament amb la llista i les polítiques del programa electoral, es decidirà les pròximes setmanes amb l’objectiu de crear una alternativa de govern a la ciutat. També pretén de ser un model per a la resta de Catalunya perquè proliferin candidatures sobiranistes que posin l’accent en els drets socials i en la necessitat d’assolir la República Catalana.

Ací podeu llegir el manifest de Guanyem Girona.

«Guanyem Girona

Les persones sotasignants apostem per la creació d’una candidatura municipalista i ciutadana a Girona que aglutini persones i organitzacions diverses per liderar un projecte de canvi en clau social, democràtica, popular i republicana.

En els darrers anys hem observat com el govern municipal ha anat bastint un model de ciutat aparador mentre s’abandona la gestió del dia a dia, creixen les desigualtats i es descuiden els barris.

Per aquest motiu, pensem que ha arribat el moment d’articular un nou espai polític amb vocació majoritària, capaç d’esdevenir alternativa de govern, que situï al centre de les seves preocupacions el benestar de la gent, la centralitat de tots els barris i la participació ciutadana. L’acció política de la candidatura proposem que es basi en els principis següents:

 1. Guanyem Girona per a la seva gent. Per una ciutat en què tots els gironins i gironines s’hi sentin incloses i siguin protagonistes, i no una ciutat pensada per a uns pocs.

 2. Guanyem Girona per la igualtat, per a garantir els drets socials de tothom: l’habitatge, la salut, el treball, els subministraments més bàsics. Una ciutat que actuï no només per pal·liar els casos d’emergència sinó que treballi per assegurar el benestar col·lectiu i cerqui alternatives a un model econòmic injust.

 3. Guanyem Girona per a la participació democràtica de baix a dalt, a partir dels barris i les entitats. Per una ciutat on tots els barris esdevinguin centre, que posi fil a l’agulla als projectes pendents i desatesos durant anys.

 4. Guanyem Girona per situar l’educació, l’esport i la cultura al centre, com a base per fomentar la igualtat d’oportunitats, la cohesió social i el creixement humà i intel·lectual de la ciutadania, des d’una perspectiva pública i comunitària.

 5. Guanyem Girona per revertir el model centrat únicament en el turisme i les polítiques de façana.  Per un model econòmic just, que generi valor afegit i ocupació de qualitat. Volem combatre la precarietat laboral i generar alternatives apostant també per l’economia social i cooperativa.

 6. Guanyem Girona pels drets de les persones, amb polítiques que posin la vida al centre per fer efectius els drets de les dones, LGTBI, de les persones migrades, de la gent gran, dels infants i joves, i de les persones amb capacitats i funcionalitats diverses. Una Girona feminista. Una ciutat inclusiva, acollidora i solidària, que garanteixi els drets polítics i de ciutadania de tothom que hi visqui.

 7. Guanyem Girona pel medi ambient i l’aposta per polítiques transformadores en clau ecologista. Cal mirar més enllà dels períodes electorals i definir una proposta de ciutat per al 2030 que pugui ser exemple en la lluita contra el canvi climàtic, la preservació del territori i els drets dels animals.

 8. Guanyem Girona pel conjunt de l’àrea urbana, en què la cooperació entre municipis produeixi polítiques conjuntes en matèries com la mobilitat, la cultura, els residus o l’aigua. Un espai que potenciï el transport públic i la bicicleta i redueixi els impactes negatius del transport privat.

 9. Guanyem Girona per liderar el camí cap a la República Catalana com a eina per superar el règim del 78. La República per millorar les condicions de vida de la gent, i on es respectin els drets civils i polítics de tothom.

 10. Guanyem Girona per a governar sota criteris d’ètica, transparència i vocació de servei públic. Per una ciutat que lideri la defensa dels serveis públics i de qualitat com a eina de gestió democràtica i garantia dels drets socials.

En conseqüència, fem una crida a totes aquelles persones i entitats que comparteixin la necessitat d’articular un projecte municipalista transformador basat en aquests principis, a implicar-se en la creació d’aquesta candidatura a les eleccions de maig del 2019. Guanyem Girona!»

A continuació, podeu consultar la llista de signants del manifest.

1. Pere Albertí, regidor de MES
2. Cristina Andreu, educadora i membre de la Fundació SER.GI
3. Marco Aparicio, professor de dret Constitucional de la UdG
4. Miquel Blanch, ex-director de l’Escola d’Adults i militant de Lluita Internacionalista
5. Adama Boiro, membre de l’Espai Antiracista
6. Sergi Bonet, ex-rector de la UdG
7. Pere Bugés, advocat
8. Maria Cabrera, poeta i filòloga
9. Ester Costa, delegada de la Intersindical Alternativa de Catalunya
10. Quim Curbet, escriptor i editor
11. José Antonio Donaire, Vicerector de la UdG
12. Saray Espinosa, activista feminista
13. Àngel Fernández ‘Nene’, educador de Font de la Pólvora
14. Josep Maria Fonalleras, escriptor
15. Maria Garrido, activista social per l’habitatge
16. Pau Gálvez, sindicalista de CCOO i militant d’EUiA
17. Núria Giol, membre de l’ANC
18. Toni Granados, president del Comitè d’Empresa de Medichem
19. Íngrid Guardiola, doctora en humanitats i professora de la UdG
20. Laura Iglesias, delegada sindical d’USTEC-STEs/IAC i activista social i cultural
21. Anna Maria Invernon, treballadora del Trueta i membre de Som Alternativa
22. Catalina Lladó, directora i professora de teatre
23. Eva Mesa, empresària
24. David Martí, ex-president d’Òmnium Gironès
25. Laia Martin, activista veïnal de Sant Daniel
26. Pau Masramon, membre d’Aigua és Vida
27. Xavier Montoya, empresari, professional del marqueting digital i membre del Comú de
Girona
28. Àngel Quintana, degà de la Facultat de Lletres i ex-regidor de l’ajuntament
29. Laia Pèlach, regidora de la CUP-Crida per Girona
30. Iruna Rigau, professora d’institut i castellera de Marrecs de Salt
31. Assumpció Sabarí, delegada sindical de la neteja
32. Lluc Salellas, regidor de la CUP-Crida per Girona
33. Carles Serra, professor de la Facultat d’Educació Social de la UdG i membre de l’Espai
Antiracista
34. Dolors Serra, activista de Girona Acull i de la Xarxa pels Drets Socials.
35. Carla Soler, artista i membre del Casal Independentista El Forn
36. Saady Suazo, membre de l’Associació d’Hondurenys de Girona
37. Albert Sunyer, informàtic i membre de Pirates de Catalunya
38. Mònica Tarradellas, advocada i presidenta de l’AV Sant Pau – Pla de Palau
39. Guillem Terribas, llibreter i activista cultural
40. Ruth Tramullas, activista veïnal pel dret a l’habitatge
41. Maria Antònia Valle, exdirectora del Casal Cívic Montilivi i directora del grup de teatre de l’AV Montilivi
42. Xavier Villarreal, activista i participant d’AMPA’s a Santa Eugènia i membre del Comú de
Girona

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor