Greenpeace alerta que una empresa britànica vol alliberar a Tarragona dos milions de mosques modificades genèticament

  • Científics, agricultors i ecologistes adverteixen que podria posar en risc la biodiversitat i la producció oliverera

VilaWeb
ACN
27.07.2015 - 18:54

Aquesta setmana, segons Greenpeace, s’han conegut els plans de l’empresa britànica Oxitec d’alliberar al medi mosques de l’olivera modificades genèticament a prop de la ciutat de Tarragona. Es tracta d’una manipulació que fa que les larves femelles morin dins de l’oliva. La intenció de la companyia és alliberar fins a 5.000 mosques transgèniques per setmana durant un any, gairebé dos milions en total. Una àmplia coalició d’organitzacions ecologistes, científics i agricultors de països mediterranis com França, Grècia, Itàlia, Portugal i Espanya exigeixen que es prohibeixi l’alliberació d’aquests insectes pels grans riscos que pot comportar tant per a la biodiversitat com per a la producció oliverera.

‘L’alliberament d’insectes modificats genèticament al medi és un experiment perillós que convertirà Espanya en un laboratori a l’aire lliure’, ha alertat la doctora Janet Cotter, de la Unitat Científica de Greenpeace Internacional. ‘Els insectes no respecten les fronteres i l’esterilitat mai és efectiva al 100%. Es podrien escapar de l’àrea d’experimentació i si, com en tants altres assajos, les coses no funcionen segons el previst, serà impossible desmantellar l’experiment’, ha assenyalat. ‘A més, qualsevol tipus de control o retirada d’aquests insectes modificats genèticament seria impossible, encara més que amb els cultius transgènics’, ha conclòs la doctora. Encara no està clar si les administracions han autoritzat l’experiment. En cas afirmatiu, seria el primer cas d’alliberament d’animals modificats genèticament a la Unió Europea.

Les mosques OX3097D-Bol olive fly, nom atribuït per l’empresa Oxitec, estan manipulades amb un ADN resultat d’una barreja d’organismes marins, bactèries, virus i altres insectes. La intenció és que les mosques transgèniques mascle s’aparellin amb les mosques femella nadiues i, per tant, introdueixin els seus gens modificats en la població existent. Així, es creu que la població nadiua de mosca de l’olivera decreixerà, la qual cosa eliminaria, presumptament, les pèrdues econòmiques en la producció d’oliva. L’assaig duraria un any i ocuparia una àrea, coberta amb xarxes, de mil metres quadrats. Tot i això, si les mosques s’escapessin podrien dispersar-se sense cap mena de control. La mosca de l’olivera és capaç de propagar-se ràpidament en l’entorn adequat. Amb el temps, la seva descendència podria arribar a estendre’s per tota la regió mediterrània i per regions habitades per poblacions nadiues.

‘Espanya és el primer productor mundial d’oli d’oliva ecològic, amb una extensió de 170.000 hectàrees de cultiu’, ha exposat Víctor Gonzálvez, de la Societat Espanyola per a l’Agricultura Ecològica. ‘Si per qualsevol motiu aquesta oliva entrés en contacte amb les noves larves de mosca modificades, els productors ecològics podrien perdre la seva certificació, i la confiança del consumidor en la producció ecològica es veuria perjudicada’, ha alertat.

Actualment, el control de la mosca de l’olivera es porta a terme amb insecticides o mitjançant mètodes biològics com ara trampes, poda sostenible, pràctiques de reg o insectes estèrils irradiats. L’impacte socioeconòmic negatiu d’aquests assajos podria ser ‘immens’, ha lamentat Greenpeace, que té el suport d’una quinzena d’organitzacions d’arreu d’Europa, un terç de les quals són de l’estat espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any