El govern anuncia que els mesos vinents entraran en servei quatre nous parcs eòlics

  • La consellera Jordà ha donat per tancada el que ha denominat com "dècada perduda" en la instal·lació de renovables

VilaWeb
Redacció
02.11.2022 - 19:16

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha anunciat un canvi d’etapa en les polítiques d’energies renovables a Catalunya. En una compareixença al parlament, Jordà ha donat per tancada el que ha denominat com “dècada perduda” i ha fet autocrítica per l’endarreriment que ha viscut la transició energètica en les darreres legislatures. “Les dades són bones, però no són encara suficients”, ha assegurat abans de dir que es parteix d’una aturada que ara s’ha “deixat enrere”. “La dècada perduda de les renovables s’ha acabat”, ha proclamat. D’altra banda, Jordà ha destacat que en els mesos vinents entraran en servei quatre nous parcs eòlics amb 101 MW de potència.

“Calen projectes grans amb ocupació de grans extensions el territori, i sí, cal celeritat, però també fer-ho de manera acurada per impactar el mínim possible el sòl no urbanitzable i els terrenys agraris amb més capacitat agronòmica com també cal protegir la nostra biodiversitat”, ha ressaltat abans de destacar que cal combinar iniciatives d’autoconsum i projectes d’una dimensió més grossa.

Precisament sobre “l’autoconsum”, Jordà ha afirmat que és un dels pilars de l’estratègia energètica de l’executiu. Sobre això, ha destacat que les previsions del departament apunten que calen 500.000 instal·lacions de generació descentralitzada per complir els objectius fixats per l’any 2050. Per fer-ho, ha promès una ampliació de la convocatòria d’ajudes a aquests projectes fins al doble, 230 milions d’euros que aniran a complir les sol·licituds que no es van poder satisfer amb l’anterior convocatòria anunciada amb aquest fi, dotada amb 115 milions. “Ja els tenim i els posarem a disposició”, ha anunciat.

D’altra banda, la consellera ha anunciat que abans d’acabar l’any hi haurà a totes les comarques catalanes un tècnic especialista per planificar sobre el terreny com ha de ser la implantació de les energies renovables al territori. Paral·lelament, ha destacat que aquest 2022 s’han autoritzat trenta-dos projectes amb una potència total de 80,5 MW. “Aquest any 2022 serà el primer dels darrers deu en què arribarem a més de 100 MW autoritzats en un sol any”, ha resumit.

La responsable del Departament d’Acció Climàtica, que ha comparegut coincidint amb el primer any de vigència del decret llei d’acceleració del desplegament de les energies renovables, ha celebrat també el llançament de la companyia elèctrica pública de la Generalitat. “Si al gener o febrer té el personal i camina amb força, això es podrà qualificar de miracle”, ha indicat abans de lamentar la burocràcia que ha endarrerit la posada en marxa de la iniciativa.

En les intervencions de l’oposició, la consellera ha tingut diversos intercanvis de retrets amb Junts per la responsabilitat d’aquesta “dècada perduda” en renovables. “És evident que vostès no van tramitar res, i nosaltres sí”, ha dit Jordà abans de lamentar que el diputat de Junts Salvador Vergés entres en el que ha qualificat de “temes personals” durant la comissió d’Acció Climàtica. Per la seva part, Vergés ha replicat que el Departament d’Acció Climàtica fins ara s’ha dedicat exclusivament és publicar al DOGC projectes de governs anteriors impulsats per Junts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any