El govern considera insuficients els acords de la comissió bilateral

  • “No hem aconseguit l’objectiu: volíem haver debatut i acordat molts més traspassos de competències”, ha lamentat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà

VilaWeb
Redacció
02.08.2021 - 20:10
Actualització: 02.08.2021 - 23:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern ha sortit insatisfet de la reunió de la comissió bilateral d’aquesta tarda amb l’executiu espanyol. Hi anava amb la intenció d’acordar el traspàs de cinquanta-sis competències i n’ha aconseguit ben poques, segons que ha reconegut la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. “En fem una valoració insuficient”, ha admès en una conferència de premsa després de la trobada.

“No hem aconseguit l’objectiu: volíem haver debatut i acordat molts més traspassos de competències. Continuarem treballant intensament per aconseguir aquests cinquanta-sis traspassos pendents”, ha dit. Ha comparegut amb el vice-president, Jordi Puigneró, el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, i la delegada del govern a Madrid, Ester Capella.

Entre els acords a què s’ha arribat, hi ha la inversió de 200 milions d’euros a Catalunya corresponents a la disposició addicional tercera de l’Estatut, que estableix que la inversió de l’estat espanyol a Catalunya en infrastructures s’ha d’equiparar al seu PIB, el traspàs de les beques universitàries i el compromís d’estudiar el traspàs de Rodalia a la Generalitat.

Així i tot, Puigneró ha dit que l’estat espanyol devia 559 milions de la disposició addicional tercera i que la proposta del govern espanyol de pagar-ne 100 milions ara i 50 en dos pagaments posteriors era insuficient.

“Avui ha estat insuficient, però allò que vagi passant a les reunions dels calendaris que s’han acordat demostraran realment si el govern espanyol té cap intenció d’avançar en la pantalla de l’autogovern”, ha afegit. Ho ha dit en referència a l’aposta del president espanyol, Pedro Sánchez, que ha dit que autodeterminació no, però autogovern, sí. Ha recordat que el govern de Catalunya és independentista i ha dit que els qui volien sobretot l’autogovern eren qui l’havien d’accelerar.

Sense cap acord pel català a la llei de l’audiovisual

Per una altra banda, no s’ha arribat a cap acord sobre la reforma de la llei de l’audiovisual. “La nova llei només protegeix la llengua castellana respecte de les grans plataformes d’entreteniment, però no es preveu cap protecció del català. Hem deixat aquest afer sobre la taula”, ha dit Vilagrà.

Ha afegit que la propera comissió bilateral es reuniria el gener i que, per a la tardor vinent, s’havia definit un calendari de negociació en què es faran diverses reunions de treball.

Al matí, abans de la comissió bilateral, hi ha hagut una primera reunió entre tots dos executius en què s’ha acordat l’ampliació de l’aeroport del Prat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes