El govern de les Illes i la Generalitat col·laboren per identificar els milicians morts en el desembarcament de Mallorca

  • Ambdues administracions compartiran les bases d'ADN de familiars per identificar els milicians exhumats al cementiri de Son Coletes de Manacor

VilaWeb
EFE
24.03.2021 - 12:41

Els governs de les Illes Balears i Catalunya compartiran les bases d’ADN de familiars per intentar identificar les restes dels milicians exhumats al cementiri de Son Coletes de Manacor, on van desembarcar les tropes republicanes per recuperar Mallorca de les mans de l’exèrcit franquista durant la guerra de 1936-39. Així ho han acordat el director general de Memòria Democràtica del govern de les Illes, Marc Herrera, i la seva homòloga del Principat, Gemma Domènech, segons que ha informat la conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica.

El govern de les Illes i la Generalitat compartiran els informes d’ADN dels quals disposa l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona realitzats als familiars de possibles víctimes del desembarcament durant l’agost del 1936. Fins ara, el departament de Justícia de la Generalitat ja ha aconseguit localitzar familiars de 27 possibles víctimes, de les quals 17 ja s’han sotmès a les proves d’ADN i cinc més ho faran aviat.

Seguidament, ambdues administracions compartiran aquestes dades i s’acararan amb la informació genètica de les restes exhumades a Son Coletes. Les tasques d’exhumació del cementiri de Son Coletes, d’acord amb el Pla de Fosses del govern de les Illes, van finalitzar l’agost passat després de trobar 18 víctimes de la repressió franquista. Tres d’aquestes víctimes ja han estat identificades: Antoni Alomar Mas, Francesca Llull Font i la seva filla, Francesca Sales Llull, tots veïns de Manacor.

Entre les restes també van ser localitzats, pel cap baix, sis milicians de les tropes del comandant Alberto Bayo, que haurien lluitat en la primera línia del front a Manacor, d’acord amb la seva vestimenta i els objectes recuperats. La majoria dels milicians que van participar en el desembarcament procedien de Catalunya.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor