10.02.2025 - 17:03
|
Actualització: 10.02.2025 - 18:00
El govern espanyol regularitzarà 25.000 migrants perquè tinguin accés als ajuts per la gota freda, que va matar 227 persones el passat 29 d’octubre, segons que ha avançat El País. La mesura s’aprovarà demà al consell de ministres espanyol i forma part del paquet d’ajuts en què també s’inclouen pròrrogues i la concessió de permisos dels immigrants que vivien o treballaven en la zona afectada, segons que explica el mateix diari –una mesura que, fins ara, només beneficiava els que es trobaven en situació regular. La regularització, que concedirà permisos de residència i feina d’un any als afectats i als seus familiars propers, beneficiarà 25.000 persones. Les mesures s’haurien d’haver aprovat a final d’any, però hi havia ministeris que hi estaven en contra, i finalment, gràcies a la pressió dels sindicats, ha prosperat.
De fet, en un reportatge a VilaWeb a final de novembre, alguns testimonis denunciaven un tracte “racista i colonial” i, en definitiva, una discriminació institucional. Finalment, es donarà una autorització de residència “per circumstàncies excepcionals sobrevingudes” que podran sol·licitar els estrangers empadronats o que ja tinguin hora per a fer-ho en alguns dels municipis afectats d’ençà del 29 d’octubre, uns seixanta-nou en total, especialment de les comarques de la Plana d’Utiel-Requena, la Foia de Bunyol, els Serrans, el Camp de Túria, l’Horta Sud, la Ribera Alta i la Ribera Baixa.
També podran optar per a sol·licitar aquests ajuts els cònjuges, els fills menors d’edat del sol·licitant o de la parella i els fills adults amb alguna discapacitat que en limiti l’autonomia. En el cas dels familiars estrangers de víctimes mortals per la gota freda, l’autorització tindrà una vigència de cinc anys.
D’aquesta manera, el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions d’Espanya, que dirigeix Elma Saiz, vol donar una solució als ciutadans estrangers que no han pogut renovar el seu permís de residència i treball a conseqüència de les inundacions. “Estem estudiant des de l’absolut rigor jurídic amb moltíssima sensibilitat i aviat donarem a conèixer les mesures que adoptarem, però sempre des de la seguretat jurídica”, va avançar la ministra Saiz el 29 de gener després de participar en el ple del Consell Econòmic i Social (CES).
Segons entitats socials del País Valencià, actualment, tant les ajudes del govern espanyol com les de la Generalitat exigeixen disposar de DNI o NIE, a més d’altres requisits –com un contracte de treball o de lloguer, o compte bancari–, que “exclouen aproximadament a 40.000 veïns de les zones afectades que es troben en situació administrativa irregular, un dels col·lectius amb major desprotecció social”.