El Ministeri d’Afers Estrangers espanyol, encapçalat per Josep Borrell, ha espiat els delegats del govern a Ginebra, Berlín i Londres. Segons que expliquen TV3 i ElDiario.es, hi ha un informe de l’advocacia de l’estat aportat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en la causa del govern espanyol per a tancar les tres delegacions que prova l’espionatge.

Els delegats de Londres, Sergi Marcén; Ginebra, Manuel Manonelles; i Berlín, Marie Kapretz han estat espiats per ordre del govern espanyol. Reunions, actes, converses i l’agenda dels delegats han estat objecte d’espionatge. El ministeri no ha volgut fer comentaris i ha dit que es tracta d’informació reservada.

‘Les delegacions de la Generalitat en l’exterior han rebut instruccions d’Oriol Junqueras perquè realitzin contactes amb representants de les congregacions eclesiàstiques als seus països corresponents. La fi és obtenir el suport de l’Església per a millorar la situació dels polítics presos catalans. La delegada a Alemanya, Marie Kapretz, ha sol·licitat suport a Joan Capdevilla i a l’Abadia de Montserrat per a localitzar contactes eclesiàstics en aquest país’, diu l’informe.

Borrell va ordenar que s’interposés un recurs contenciós administratiu contra el decret de la Generalitat que reobria les delegacions a Berna, Londres, Berlín, Esats Units, França i Itàlia, clausurades amb la imposició del 155. És en el marc d’aquest recurs que l’advocacia de l’estat ha presentat l’informe amb detalls de l’espionatge contra els delegats del govern.

La documentació que l’advocacia de l’estat espanyol ha aportat al TSJC també inclou informes d’ambaixadors sobre les activitats de les delegacions de la Generalitat.

Fonts del ministeri han dit que és la seva funció ‘vigilar de prop qualsevol activitat que pretengui perjudicar la imatge d’Espanya a l’exterior i, en particular, totes les que el seu objectiu sigui el projecte independentista del govern de Catalunya’. ‘És funció d’aquest ministeri detectar l’ús indegut de fons i recursos públics per perjudicar la imatge d’Espanya i intentar consumar el projecte separatista’, afirmen. Afegeixen que cal evitar ‘costi el que costi’ que es gastin diners públics sota ‘pretextos falsos, com en el cas d’algunes delegacions del govern de Catalunya’.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.