El govern espanyol aprova la llei de famílies amb tres nous permisos

  • La llei amplia el concepte de família nombrosa a les monoparentals amb dos fills

VilaWeb
ACN
28.03.2023 - 16:04
Actualització: 28.03.2023 - 17:45

El govern espanyol ha aprovat avui la llei de famílies, que entre altres estableix un permís de cures de cinc dies retribuïts anuals per atendre a un familiar de fins a segon grau o un convivent en cas d’accident, hospitalització o intervenció quirúrgica que requereixi repòs. En canvi, ha eliminat del text la prohibició del pin parental, la mesura que impedia que els pares evitessin que els seus fills rebessin informació i activitats de sensibilització sobre diversitat familiar a l’escola. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha explicat que ha acceptat les recomanacions del Consell d’Estat, que es va pronunciar en contra de la mesura.

El text, que ja es va aprovar com a avantprojecte el mes de desembre, suposa la creació d’una renda per criança i la creació de tres nous permisos de cures per ajudar a les famílies “que moltes vegades se senten desbordades i asfixiades”, segons la ministra de Drets Socials espanyola, Ione Belarra.

La llei garanteix el ple reconeixement dels diversos tipus de família que ja existeixen, i equipara els seus drets. D’aquesta manera, reconeix legalment les famílies LGTBI, les famílies amb membres amb discapacitat, famílies múltiples, les adoptives, les reconstituïdes o les acollidores, entre altres”.

També culmina pràcticament l’equiparació entre els matrimonis i les parelles de fer, que tindran accés al cap de quinze dies d’accés de permís per registre equiparable al de matrimoni. La ministra ha explicat que la nova llei cerca de donar resposta a “l’emergència de conciliació”, perquè “hem demanat massa vegades a les mares i als pares que siguin heroïnes i superherois que arribin a tot sense cap política de suport, i això havia de canviar”.

“Les persones han de poder formar les famílies que ells decideixin”, ha dit, “i les institucions hi serem per acompanyar-les, protegir-les i donar suport”.

Tres nous permisos

Pel que fa a la conciliació, la llei estableix una nova arquitectura amb tres permisos que posen al centre les cures i el temps. Estableix un permís de cures de cinc dies l’any que es podran utilitzar en cas d’accident o malaltia greus, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que necessiti repòs, tant d’un familiar de fins a segon grau com d’un convivent, un aspecte nou.

També estableix un permís parental de vuit setmanes que es podrà gaudir de manera contínua o discontínua, a temps complet o parcial fins que el menor compleixi vuit anys. I un tercer permís “per causa de força major” que es distribuirà per hores i podrà arribar a fins a quatre dies l’any”. L’objectiu d’aquest últim permís és permetre que pares i mares puguin absentar-se de la feina quan hi hagi motius familiars urgents i imprevisibles, com una malaltia sobtada del menor.

Renda de criança

Una altra de les novetats del text és que s’amplia el concepte de família nombrosa a les monoparentals amb dos fills. També ho seran les de dos fills on un ascendent o descendent tingui discapacitat i les de dos fills encapçalades per una víctima de violència de gènere o per un cònjuge que hagi obtingut la guàrdia i custòdia exclusiva sense dret a pensió d’aliments.

La norma també proposa d’ampliar la renda de criança de cent euros mensuals per cada menor de tres anys a càrrec. El permís inclou totes les mares que estiguin percebent una prestació per desocupació i les que cotitzin trenta dies a partir del part. El govern espanyol calcula que aquesta mesura beneficiarà entre 200.000 noves mares i 250.000.

L’ampliació inclou totes les mares que estiguin percebent una prestació per desocupació, sigui contributiva o no, i també les que sense reunir els requisits prèviament cotitzin trenta dies a partir del part. També rebran el 100% de la prestació les dones que tinguin un lloc de treball a temps parcial o temporal.

Un altre element que incorpora la norma és l’equiparació de drets entre els matrimonis i les parelles de fet. Aquestes últimes tindran accés als quinze dies de permís per registre equiparables al matrimoni.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any