El govern català presenta el Pacte Nacional per la Llengua

  • L'objectiu de la iniciativa, segons el Departament de Cultura, és "arribar a un consens social i polític sobre el català"

VilaWeb
Redacció
12.01.2022 - 15:38
Actualització: 12.01.2022 - 16:46

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, han presentat avui el Pacte Nacional per la Llengua. L’objectiu és “arribar a un consens social i polític sobre el català i desenvolupar polítiques necessàries per a l’ús i el coneixement de la llengua”, segons el departament. És per això que la iniciativa neix amb la voluntat d’establir “un debat constructiu perquè les bases lingüístiques del futur de Catalunya i de tota la comunitat lingüística siguin compartides tan àmpliament com sigui possible”.

En particular, el Pacte lluitarà per incrementar els nivells de coneixement col·lectiu de la llengua, tot potenciant l’adopció del català entre els qui no el tenen com a llengua de partida, i també per facilitar-ne l’ús en tots els sectors de la societat, amb especial atenció als àmbits en què té menys presència.

La consellera ha remarcat que “el govern ha entrat en una nova etapa pel que fa a la política lingüística” en la qual la defensa del català és una prioritat. “El Pacte Nacional per la Llengua és un projecte de país, i defineix la voluntat d’aquest govern de tractar els temes relacionats amb el català d’una manera frontal, transversal, dialogant i oberta”, ha explicat Garriga, qui ha dit que la voluntat era “incloure-hi absolutament a tothom” per tal de contribuir a “desconflictivitzar la llengua“.

La consellera, que ha admès que la llengua catalana “té febleses” però que “també té oportunitats”, ha assenyalat que el país és en un moment crucial per al català arran dels grans canvis que ha experimentat la societat aquests darrers anys. “La situació de les llengües al segle XXI requereix un govern que pensi amb la mentalitat del segle XXI”, ha dit.

Per la seva banda, el secretari de Política Lingüística ha apuntat que “la llengua està lluny d’haver-se normalitzat” a conseqüència de diversos factors de caràcter jurídic i polític, com ara l’abast limitat del règim d’oficialitat del català, però també per raons de caràcter demogràfic i socioeconòmic, tecnològic, cultural i ideològic. Xavier Vila ha afegit que, a l’hora d’explicar aquestes tendències, “cal fugir dels reduccionismes i les simplicitats”, perquè “el plurilingüisme social és una realitat inestable que exigeix una vigilància constant, sobretot per garantir la posició de les llengües minoritzades”.

Implementació del Pacte

El mes de setembre, el Parlament de Catalunya instà el govern, mitjançant una resolució aprovada per un 85% de la cambra, a promoure un Pacte Nacional per la Llengua. Al febrer se’n farà la primera reunió, on es presentarà l’informe sobre la situació de la llengua als partits polítics i les entitats representants del Consell Social de la Llengua Catalana.

Una vegada feta la primera reunió, s’obrirà un procés participatiu, adreçat a institucions, entitats i ciutadans, amb diverses activitats de recollida de propostes per tot el país. Aquest procés participatiu serà succeït per diverses jornades de reflexió sectorials i territorials, de grups de reflexió i de recollida de propostes. En aquest sentit, el govern matisa que “el Pacte es dirigeix, en primer lloc, a la ciutadania del Principat, però els seus objectius interpel·len igualment el conjunt de la comunitat lingüística catalana i, en un sentit més ampli, qualsevol persona que pugui sentir-se implicada en la defensa de la diversitat lingüística”.

Al juliol començarà la síntesi de les aportacions recollides durant el procés participatiu, amb l’objectiu que formin part dels debats que es faran a la tardor. Aquestes activitats conclouran amb l’elaboració del text definitiu del Pacte, que podrà ser subscrit per les institucions, les entitats i els ciutadans una vegada aprovat.

Així doncs, la previsió és que a la tardor s’arribi a un acord en el marc del grup de treball pel Pacte Nacional per la Llengua, i que aquest acord sigui presentat i signat al desembre. El procés conduirà a la signatura d’un document, el Pacte Nacional per la Llengua, que servirà com a base per al futur pla de política lingüística pluriennal.

Des d’avui, hi ha disponible la pàgina web del Pacte Nacional per la Llengua, que inclourà tots els detalls sobre el transcurs d’aquest procés i en centralitzarà tota la informació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor