El govern aprova el projecte de llei per a crear la comarca del Lluçanès

  • L'executiu català farà arribar la proposta als municipis del no, que tindran un marge de temps per a valorar-la i reconsiderar la posició

VilaWeb
Pol Baraza Curtichs
21.03.2023 - 14:08
Actualització: 21.03.2023 - 23:16

El govern català ha aprovat el projecte de llei que ha de permetre de crear la comarca del Lluçanès. Estarà formada per Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Prats de LluçanèsSant Martí d’Albars i Sobremunt i Sant Feliu Sasserra, segons que ha explicat la portaveu de l’executiu català, Patrícia Plaja, en conferència de premsa.

El text aprovat avui defineix el Lluçanès com un espai geogràfic natural de transició entre la Plana de Vic i el Berguedà, que comprèn territoris de les comarques del Bages, del Berguedà i d’Osona. La capital de la nova comarca serà el Prats de Lluçanès, on hi haurà la seu oficial dels òrgans de govern.

En la comarca també es contempla l’adhesió del municipi de Sant Feliu Sasserra, que en la consulta del 26 de juliol de 2015 va sortir el no. Dels municipis que van votar que no, Sant Feliu és l’únic que després de l’anunci del decret no ho ha ratificat per ple. Pel que fa a la resta de municipis del no –Sant Agustí de LluçanèsSant Bartomeu del GrauSant Boi de LluçanèsSant Feliu Sasserra i Santa Maria de Merlès–, Plaja ha dit que se’ls farà arribar la proposta i tindran un marge de temps per valorar-la i replantejar el posicionament.

Després de les eleccions municipals del 2027

La intenció del govern era constituir la comarca abans de les eleccions municipals del 28 de maig d’enguany. Així ho va expressar a VilaWeb la delegada del govern a la Catalunya Central, Montse Barniol, que ha estat una de les personalitats clau per desencallar el procés. Però els tràmits són més lents del previst i el govern ha comunicat que el Consell Comarcal es constituirà després de les eleccions municipals del 2027. A començament de març, el govern ja va explicar als batlles els terminis.

“Fins aleshores, els municipis implicats que ho acordin de manera voluntària hauran de crear, abans del 31 de desembre de 2023, la Mancomunitat de municipis de la Comarca del Lluçanès, a qui correspondrà amb caràcter transitori la representació i gestió dels interessos de la comarca”, explica el govern. Aquest òrgan estarà dotat de recursos econòmics públics i els pressuposts catalans vinents ja contemplaran partides per la Mancomunitat. Quan es constitueixi el Consell Comarcal, es dissoldrà l’òrgan transitori.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any