El govern calcula que uns 100.000 procediments oberts per multes es podran acollir a la llei d’amnistia

  • Interior habilitarà un mecanisme per a recopilar la informació dels sancionats i treballarà per resoldre-les

VilaWeb
ACN
04.06.2024 - 14:46
Actualització: 04.06.2024 - 18:07

El govern calcula que hi ha uns cent mil procediments oberts per multes que es podrien acollir a la llei d’amnistia, quan hagi entrat en vigor. La portaveu de l’executiu en funcions, Patrícia Plaja, ha explicat que era una xifra provisional i que no feia referència a cent mil persones, perquè hi pot haver ciutadans amb més d’una multa.

Durant la conferència de premsa posterior al consell executiu, Plaja ha afegit que el Departament Interior habilitarà un mecanisme per a recopilar la informació de tota la gent sancionada, i que treballarà per resoldre-les. El govern en funcions vol que la llei es faci efectiva sense endarreriments. Els serveis jurídics actuaran d’ofici i de manera diligent perquè s’apliqui l’amnistia als procediments sancionadors, ha dit Plaja.

Caràcter preferent i urgent

La portaveu del govern ha explicat que, en el supòsit que l’amnistia se sol·liciti a instància d’una de les parts, la tramitació del procediment s’ha d’impulsar amb caràcter preferent i urgent. D’aquesta manera, els advocats de la Generalitat i el personal habilitat instaran els procediments tramitats als òrgans judicials on estigui comparegut l’executiu, per tal que l’assistència s’apliqui ràpidament i efectivament. Així, el govern en funcions oferirà assistència i defensa a tots els càrrecs electes i alts càrrecs (o ex-alts càrrecs) de la Generalitat que estiguin implicats en fets jutjats, i ara inclosos en la llei aprovada.

En relació amb els procediments tramitats davant l‘ordre judicial penal, l’executiu sol·licitarà un sobreseïment o una sentència que els absolgui, segons el moment en què es trobi el procediment processal. També reclamarà l’aixecament de mesures cautelars. En cas que el judici ja hagi començat, l’aplicació de l’amnistia es demanarà com a article de previ pronunciament a la conformitat.

Plaja ha afegit que, sobre les sentències no fermes, s’interposaran els recursos pertinents. I, si els recursos ja són en tramitació, es faran les al·legacions necessàries argumentant l’aplicació de l’amnistia. Quant a les sentències que ja siguin fermes, se sol·licitarà la revisió i s’instarà la finalització immediata de qualsevol pena i de qualsevol naturalesa.

Els serveis jurídics de la Generalitat també demanaran, quan calgui, l’eliminació de qualsevol antecedent penal. La portaveu ha subratllat que això s’aplicarà en tots els procediments, també davant el Tribunal de Comptes, i en les causes contra treballadors públics, càrrecs i ex-càrrecs electes en l’exercici de les seves funcions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor