Google s’ha adreçat al titular del jutjat número 13 de Barcelona, que instrueix una causa secreta contra l’independentisme, per a demanar que desbloqui l’accés a webs relacionades amb el referèndum del primer d’octubre, perquè diu que és una mesura ‘desproporcionada’. La companyia nord-americana, en un escrit signat el 29 de maig proppassat i entrat al registre del jutjat el 4 de juny, diu que és innecessari de mantenir el blocatge de cinc webs del referèndum, vuit mesos després, segons que informen El Punt Avui i ElDiario.es.

‘Google ILC considera respectuosament que el manteniment indefinit [del blocatge] pot resultar innecessari per a la consecució dels fins pretesos i pot haver afectat projectes i continguts allotjats a Google Cloud que no tenen res a veure amb la investigació’, diu l’escrit.

El 26 de setembre la companyia va rebre el requeriment del jutjat d’anul·lar el servei de Google Cloud de servidors vinculats als dominis referendum.cat, ref1oct.cat, ref1oct.eu,  referendum.es i garantiespelreferendum.com. Tot plegat formava part d’una gran desplegament de censura contra les webs que informaven del referèndum, fins al punt que tant el jutge Juan Antonio Ramírez com la jutgessa del TSJC Mercedes Armas van fer tancar desenes de dominis. Però fou debades, perquè la quantitat de rèpliques que se’n van fer va sobrepassar la capacitat de censura.

Ara el jutge Ramírez trasllada a la fiscalia l’escrit de Google per a decidir què fan amb la censura d’aquestes webs.

Vegeu també:

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb