El Girona FC fa caure la corona: avui s’acaba la consulta sobre el nou escut

  • La senyera i les franges blanc-i-vermelles eren els elements més ben valorats de l'escut actual

VilaWeb
Redacció
18.09.2021 - 21:50

El Girona FC canvia d’escut amb vista a la temporada 2022-2023, en una consulta oberta als socis que s’acaba avui. La principal novetat és que en les dues propostes que es poden votar s’ha eliminat la corona que romania a la part superior d’ençà de la fundació de l’entitat de 1930.

La decisió de suprimir la corona es basa en un sondatge fet als socis, en el qual es podien valorar els principals elements de l’escut actual. La senyera i les franges blanc-i-vermelles eren els més ben valorats, amb un 8,9, el nom del club rebia un 8,6 i les aigües un 7,5. En canvi, la corona era l’únic element que rebia una puntuació inferior a 5, un 4,8, cosa que ha justificat que no sigui present en cap dels dos nous dissenys.

Les dues alternatives que es voten tenen una estructura similar. S’hi manté la forma de cercle, el fons és vermell, s’hi escriu la denominació completa del club –amb el nom de la ciutat que guanya protagonisme– i se’n suprimeix l’element menys valorat. La primera proposta és una versió, més simplificada, del model actual i en la segona proposta es dóna més pes a les aigües i la senyera passa a ocupar la part central superior, fet que representa, segons el club, “una albada, símbol d’una nova etapa”.

La modificació actual serà la setena després dels canvis que hi va haver el 1940, el 1970, el 1980, el 2005, el 2012 i el 2015. Una de les principals controvèrsies del procés actual és la semblança entre els dos dissenys i l’escut del Manchester City, el New York City, el Melbourne City i el Montevideo City Torque. Tots aquests clubs, juntament amb el Girona, formen part del City Football Group.

Una corona ducal

La corona del Girona FC no representa exactament el principat o la monarquia, sinó el ducat de Girona. El títol nobiliari va ser creat per Pere el Cerimoniós el 1351 i va ser concedit al primogènit, l’infant Joan. El decret fundacional va vincular el ducat de Girona al primogènit reial. El 1395 va restar vacant, i Ferran d’Antequera, el 1414, el va transformar en el principat de Girona.

El càrrec es va mantenir fins el 1700, quan Carles II es va morir sense descendència, i els Borbons van deixar d’utilitzar el títol nobiliari després de la guerra de Successió. No obstant això, el títol de príncep es va recuperar el 1977, en un intent de donar continuïtat històrica a una restitució feta per Francisco Franco.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor