Enric Fontanals: ‘El secretariat de l’ANC no ha respectat la Mostra i la seva gent’

  • L'ANC ha convocat la manifestació de Barcelona i ha ocupat l'espai que tradicionalment feia servir la Mostra

VilaWeb
Redacció
16.08.2016 - 02:00
Actualització: 16.08.2016 - 10:48

Des de fa quinze anys cada Onze de Setembre el col·lectiu ‘Gent de la Terra’ organitzava al passeig de Lluís Companys de Barcelona una concorreguda ‘Mostra d’Entitats’, en què s’aplegaven grups, entitats i institucions de tots els Països Catalans per contribuir a la celebració de la Diada. La Mostra va aplegar l’any passat cent mil persones i sobtadament aquest any no es podrà fer perquè l’ANC ha convocat la manifestació de Barcelona precisament al passeig de Lluís Companys.

Què ha passat?
—L’ANC va fer públic el 21 de juliol que faria l’acte polític de la Diada just a sota de l’Arc del Triomf, que és el mateix lloc on des de fa quinze anys fem la Mostra d’Entitats. Les dues activitats no són compatibles al mateix espai, per qüestions de seguretat, d’horari i d’organització.

Us en vàreu assabentar pels mitjans de comunicació? No us n’havien informat?
—En cap moment no ens van dir res, ens en vam assabentar per la premsa. L’endemà vam trucar a Òmnium, amb qui es compartia l’espai de la Festa de la Llibertat, que s’acaba amb el concert organitzat per l’entitat, i vam demanar què passava. Vam demanar una reunió amb l’ANC, que es va acceptar per a dos dies després. L’ANC va confirmar a Òmnium la seva presència però al final no hi va aparèixer.

Però al cap d’uns quants dies us hi vàreu reunir finalment?
—Ens vam reunir el 5 d’agost, quan ja havíem hagut de desconvocar la Mostra, i aquell dia ens van oferir tres alternatives. Cap de les que ens oferien no eren tècnicament possibles perquè no ens hi cabia ni la meitat de la Mostra. Nosaltres considerem que no podem decidir quines entitats hi són i quines no, i que no podem reduir-la a la meitat. Ells en aquesta reunió ens van pressionar perquè ho arregléssim, però les alternatives que oferien ho feien impossible.

I quines són aquestes alternatives que us oferien?
—El passeig dels Til·lers, ja dins de la Ciutadella; un lateral de pujada del passeig de Lluís Companys, i la tercera opció era que ho podíem fer al mateix lloc de sempre, a condició que la Mostra fos desmuntada a les tres de la tarda, cosa completament inviable. Totes tres propostes eren inviables.

Es diu que vosaltres sou poc flexibles?
—No és una qüestió de flexibilitat. La Mostra no és nostra, és de la gent que hi exposa i hi col·labora amb tota la complexitat que implica. No la podem abocar al fracàs si tècnicament no pot ser un èxit.

110915arcdetriomf1R

Potser confonien la Mostra amb el simple fet de posar unes poques paradetes…?
—Això ha passat perquè el secretariat de l’ANC té un desconeixement absolut de què és la Mostra. A part que hi ha més de cent cinquanta estands, també hi ha una llibreria, una carpa on signen llibres autors tot el dia, tres mil metres quadrats de jocs infantils, una mostra d’artesania… això no és posar quatre paradetes i prou. La Mostra d’Entitats no és tan sols un petit mercat ni se’n pot desvirtuar l’interès més complex i global. És evident que no ho han entès. Ens dol molt que el Secretariat de l’ANC no entengui això. Que no siguin conscients que la Mostra en si ja és molt significativa. Si no hi ha respecte per una acte d’aquesta mena i amb aquesta tradició, ens preguntem per qui hi haurà respecte. La gent que és en aquests llocs ha de tenir voluntat de coordinadors, no de directors…

Esteu realment dolguts
—Nosaltres estem dolguts per la manca de respecte cap a tot allò que significa la Mostra, incloses les més de cent mil persones que la visiten. És una manca de respecte que no es pot acceptar. Dit això, nosaltres som i hem estat ANC i aquesta crítica no volem que sigui interpretada ni manipulada com una crítica al moviment de l’ANC, del qual som part i hem estat fundadors. És una crítica necessària sobre uns fets i un moment concret. Que ningú no ho tregui d’aquest text.

Algunes entitats ja han manifestat el seu disgust
—Per moltes associacions la Mostra és l’única vegada l’any que poden explicar els seus projectes de país de manera multitudinària. Durant aquest any ha crescut molt exponencialment, ha estat un èxit difícil de discutir. I la Mostra ha tingut la capacitat de fer sortir la gent a Barcelona d’una manera lluitadora i festiva al mateix temps. Això haurien de saber-ho i respectar-ho.

Hi ha alguna possibilitat que s’arregli aquesta situació?
—Tècnicament les propostes que ens han fet no són viables, tal com he explicat abans. També cal tenir en compte que una organització horitzontal com la nostra, una vegada s’ha desconvocat la Mostra és molt difícil que es reiniciï amb garanties d’èxit. A més, molts dels expositors, vist que no es podia fer, ja han cercat unes altres oportunitats, els convidats estrangers ja no vindran, etcètera. Nosaltres en aquest moment volem disculpar-nos als expositors, els col·laboradors, els assistents i especialment els voluntaris. I agrair-los els quinze anys de feina que han fet possible un petit miracle d’autoorganització i autofinançament.

I el 2017 hi haurà Mostra?
—Treballem perquè sigui així. Esperem que ara això només serà un parèntesi perquè la Mostra és un èxit de massa gent per acabar-se.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor