La Generalitat multa amb 9.000 euros l’Hospital de Vic per “infraccions greus” en el cas del mort per malària

  • L'informe determina que l'àmbit de transmissió de la malaltia va ser "amb tota probabilitat" el mateix centre

VilaWeb
ACN
11.11.2022 - 11:26

La inspecció d’ofici que va engegar la Generalitat arran de la mort per malària d’un home després de ser operat de l’esquena a l’Hospital de Vic ha conclòs que hi va haver una “manca de control i precaucions” per part del centre sanitari. Considera que l’hospital hauria incorregut en faltes greus i li imposa una sanció administrativa de 9.000 euros, segons que consta a l’expedient de la Generalitat que ha avançat el País i al qual ha tingut accés l’ACN. La investigació conclou que els resultats de les proves genètiques permeten determinar “amb tota probabilitat” que l’àmbit de transmissió de la malaltia va ser el mateix centre. L’hospital sempre ha sostingut que no ha detectat cap fallada ni cap circumstància atribuïble al contagi.

L’informe de la Generalitat conclou que el pacient, un home de setanta-quatre anys, va coincidir durant els dies que va estar ingressat amb dos casos de persones ingressades per malària. Tot i que estaven assignats a equips diferents, considera que “s’ha demostrat que hi havia professionals comuns” i que “en cas necessari els professionals d’un equip intervenen sobre els pacients de l’altre”. “Els professionals als quals se’ls ha pres declaració no recorden si ho van fer o no”, descriu l’informe.

D’aquesta manera, asseguren que “la concordança en temps, espais i estudi genètic ens permet assegurar que, amb tota probabilitat, l’àmbit de transmissió ha estat des del mateix centre, com ja quedava expressat a l’informe de Salut Pública”. Amb tot, admeten que no es pot objectivar el mecanisme exacte de transmissió.

A més, els responsables de la investigació han detectat i objectivat un seguit de “deficiències als registres (manca de consentiment informat, manca de registre de full transfusional, registres d’activitats auxiliars), que es consideren una manca de control i precaucions”. L’expedient conclou que els fets suposen una “presumpta infracció de caràcter greu” i proposa imposar-li una multa de 9.000 euros.

En declaracions a l’ACN, la família de la víctima qualifica de ridícula la sanció i no descarten emprendre accions per la via judicial.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any