L’organització internacional en defensa dels drets humans Front Line Defenders ha publicat un comunicat de suport a Iñaki Rivera, jurista i director de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH), per les quatre querelles que ha rebut per part de sindicats de funcionaris de presons: CCOO, CSIF, ACAIP i Marea Blava. Totes es fonamenten per les declaracions de Rivera a TV3 en què denunciava tortures a les presons. Front Line Defenders defensa la llibertat d’expressió de Rivera i el seu dret de defensar pacíficament i legítimament els drets dels presoners.

Iñaki Rivera: ‘Per eradicar les males praxis a les presons, no podem criminalitzar els defensors dels drets humans’

‘El defensor dels drets humans s’ha enfrontat a l’assetjament judicial i a denúncies judicials constants per la seva obra destacant maltractaments sistèmics a les presons espanyoles’, diu el text. Front Line Defenders també condemna l’assetjament, insults i amenaces contra Rivera i els membres de l’OSPDH per part de funcionaris de presons i recull una desqualificació del director de la presó de Quatre Camins. Per tot plegat, Rivera ha rebut l’oferiment de protecció dels Mossos d’Esquadra.

En un altre comunicat després de visitar Jordi Cuixart als Lledoners, Front Line Defenders expressa la seva preocupació pels ‘atacs freqüents’ a l’estat espanyol contra els defensors dels drets dels migrants, els drets de les dones, els drets del col·lectiu LGTBIQ+, els activistes antiracistes, el dret d’habitatge i el medi ambient, i cita també el portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera, investigat per coaccions per la denúncia d’una propietària.

L’organització reitera la petició d’alliberament de Cuixart i insta les autoritats espanyoles a garantir la seguretat dels activistes pels drets humans, ‘inclòs l’assetjament judicial’. En aquest sentit, insta el Consell de Drets Humans de l’ONU a monitorar les restriccions que tenen els defensors dels drets humans a l’estat espanyol.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.