El catedràtic de sociolingüística de la Universitat de Barcelona Francesc Xavier Vila (Esplugues de Llobregat, 1966) serà el nou secretari de Política Lingüística.  Fins ara era director del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UB, un càrrec que exercia d’ençà del novembre del 2017. Fins ara, de la política lingüística se n’encarregava una direcció general, pilotada per Esther Franquesa, i ara puja de rang. En un comunicat, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha dit que el present i el futur del català serà un eix principal de la seva obra de govern. També ha concretat que farà una atenció especial atenció a camps com ara l’ensenyament, la digitalització i els nous parlants de les llengües oficials del territori.

Una estratègia completa per a la llengua | Article de Francesc Xavier Vila

Llicenciat en filologia catalana per la Universitat de Barcelona (1989) i doctor en lingüística per la Vrije Universiteit Brussel (1996), Vila ha estat professor en diverses universitats del país i estrangeres. Va ser el director del màster en Assessorament, Política Lingüística i Serveis Editorials de la Universitat de Barcelona. De l’abril del 2010 fins ara havia estat director del Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona. Abans havia estat el primer director de la Xarxa CRUSCAT (Coneixements, Representacions i Usos del català) de l’Institut d’Estudis Catalans (2004-2009).

Vila té nombroses publicacions especialitzades (llibres, col·laboracions i articles en revistes) i també s’ha dedicat a la divulgació científica en articles a la premsa, conferències i més activitats. Entre les seves darreres publicacions hi ha l’estudi Català, youtubers i instagramers, que parla de com promoure l’ús de la llengua en aquests àmbits, fet en col·laboració amb Marina Massaguer i Avel·lí Flors i els seus capítols sobre política lingüística en l’educació i sobre demolingüística apareguts al Manual of Catalan Linguistics, editat a Berlín per Joan A. Argenter i Jens Lüdtke l’any passat.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.