Francesc Xavier Vila, nou secretari de Política Lingüística

  • Fins ara, de la política lingüística se n'encarregava una direcció general, pilotada per Esther Franquesa, i ara puja de rang

VilaWeb
Redacció
29.06.2021 - 15:27
Actualització: 30.06.2021 - 11:41

El catedràtic de sociolingüística de la Universitat de Barcelona Francesc Xavier Vila (Esplugues de Llobregat, 1966) serà el nou secretari de Política Lingüística.  Fins ara era director del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UB, un càrrec que exercia d’ençà del novembre del 2017. Fins ara, de la política lingüística se n’encarregava una direcció general, pilotada per Esther Franquesa, i ara puja de rang. En un comunicat, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha dit que el present i el futur del català serà un eix principal de la seva obra de govern. També ha concretat que farà una atenció especial atenció a camps com ara l’ensenyament, la digitalització i els nous parlants de les llengües oficials del territori.

Llicenciat en filologia catalana per la Universitat de Barcelona (1989) i doctor en lingüística per la Vrije Universiteit Brussel (1996), Vila ha estat professor en diverses universitats del país i estrangeres. Va ser el director del màster en Assessorament, Política Lingüística i Serveis Editorials de la Universitat de Barcelona. De l’abril del 2010 fins ara havia estat director del Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona. Abans havia estat el primer director de la Xarxa CRUSCAT (Coneixements, Representacions i Usos del català) de l’Institut d’Estudis Catalans (2004-2009).

Vila té nombroses publicacions especialitzades (llibres, col·laboracions i articles en revistes) i també s’ha dedicat a la divulgació científica en articles a la premsa, conferències i més activitats. Entre les seves darreres publicacions hi ha l’estudi Català, youtubers i instagramers, que parla de com promoure l’ús de la llengua en aquests àmbits, fet en col·laboració amb Marina Massaguer i Avel·lí Flors i els seus capítols sobre política lingüística en l’educació i sobre demolingüística apareguts al Manual of Catalan Linguistics, editat a Berlín per Joan A. Argenter i Jens Lüdtke l’any passat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any