Fragment: ‘Quinqui connection’, de Sebastià Bennasar

  • Llibres del Delicte publica aquesta novel·la negra, d’un dels autors més destacats del país en el gènere · L’editor Marc Moreno ens en parla

VilaWeb
Redacció
20.01.2023 - 21:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb mestria i veterania, Sebastià Bennasar, col·laborador de VilaWeb, torna al gènere negre amb la novel·la més gamberra, irònica i crítica de la seva carrera. Es tracta de Quinqui connection, que edita Llibres del Delicte. Dels baixos fons de Mallorca fins a la redacció del principal diari de l’illa, la trama de Quinqui connection condueix el lector per una diversitat de personatges i situacions plenes d’humor negre, ironia i crítica.

La trama: diuen els rumors que a Son Banya, el poblat on es ven la droga a l’illa de Mallorca, la gitana que dirigeix el clan té un quadre que val una morterada. Una colla d’arreplegats es pensen que si el roben solucionaran els seus problemes de pasta. El que no saben els pobres desgraciats és que ficar-se en un supermercat de la droga és perillós, quan jugues a quinquis. Anys després, apareixen diferents cadàvers a l’illa, que es troba infestada de turistes. La crònica del dia a dia en un dels diaris més importants de Mallorca mostrarà aquesta escalada de violència i els interessos que s’hi amaguen darrere. 

Sebastià Bennasar (Palma, 1976) és periodista i escriptor. Col·labora a VilaWeb i Última Hora, imparteix classes a la Universitat de Vic i és curador programàtic de les Viles del Llibre. Fins ara ha publicat una quarantena llarga de llibres. Amb Quinqui connection torna a Llibres del Delicte després de Les mans del drac.

Llegiu el primer capítol de Quinqui connection (Llibres del Delicte), que ha arribat aquesta setmana a les llibreries.

Marc Moreno, editor de Llibres del Delicte, explica:

“Que Sebastià Bennasar és, en general, una de les principals veus de la novel·la negra en català ja no cal ni recordar-ho, en aquest moment de la seva carrera, amb la prolífica producció a què ens té acostumats. Però per a Llibres del Delicte, en particular, és un dels escriptors que ha marcat el camí pel qual l’editorial ha transitat en aquests deu anys que estem a punt de fer. I és que en Sebastià va ser un dels primers autors que vam publicar, amb Les mans del drac (2014), i després va ser un dels integrants d’aquell original experiment en forma de novel·la que va ser La reina de diamants (2015). Per això, la seva nova novel·la, Quinqui connection, havia de ser la primera que publiquem en aquest any de celebració del nostre desè aniversari.

Estaríem encantats de publicar qualsevol novel·la d’en Sebastià, atès que per qualitat literària i talent tot el que escriu és altament recomanable. Però en aquest cas ens fa contents que el text amb què torna a casa sigui Quinqui connection, una novel·la divertida, gamberra, esbojarrada i sense filtres, una mica en la línia editorial de Llibres del Delicte, però que també és crítica, compromesa i que fa pensar sobre diferents temes. Una bona novel·la negra amb tots els elements que ha de tenir una bona novel·la negra.


Perquè si una cosa ens queda clara amb Quinqui connection, més enllà del retorn al Delicte d’un autor amb qui compartim una manera d’entendre la literatura, és que la novel·la negra ha de ser fidel a unes convencions però sense renunciar mai a transcendir el gènere. I amb Quinqui connection el lector anirà més enllà de la negror.”
Marc Moreno, editor de Llibres del Delicte

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes