L’FMI manté la caiguda del PIB espanyol d’enguany en un 12,8%

Espanya és l'estat de la UE i de les economies avançades amb el pitjor descens de l'economia

VilaWeb
ACN
13.10.2020 - 13:06
Actualització: 13.10.2020 - 15:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Fons Monetari Internacional (FMI) manté la previsió segons la qual l’economia espanyola caurà enguany un 12,8% pels efectes de la covid-19. Després dels càlculs del juny l’organisme empitjorés els pronòstics per al PIB espanyol, ara els deixa sense canvis per a enguany, cosa que situa Espanya com l’estat de la Unió Europea i de les economies avançades amb una pitjor caiguda del PIB el 2020.

En canvi, les previsions de l’FMI milloren nou dècimes les perspectives per a l’economia espanyola l’any que ve amb un repunt del 7,2%. Pel que fa a l’atur, l’FMI millora les previsions i rebaixa quatre punts l’augment previst l’abril. Els nous càlculs situen la desocupació en el 16,8% aquest any i el que ve.

Malgrat el repunt econòmic el 2021, que es veu impulsat pels fons europeus que han de començar a arribar l’any que ve, l’FMI preveu que l’atur no baixi. Aquestes previsions situen Espanya com el segon estat amb més aturats a la Unió Europea el 2020, només per sota de Grècia, que es calcula que enguany arribarà gairebé al 20% d’aturats. Amb una taxa del 16,8% per a Espanya, l’atur serà més del doble que el de la mitjana de les economies avançades d’Europa i gairebé vuit punts superior a la mitjana de l’eurozona.

El PIB mundial cau un 4,4%

Segons els càlculs de l’FMI, el PIB mundial caurà un 4,4% aquest any i repuntarà amb un creixement del 5,2% el que ve. Aquesta nova previsió millora vuit dècimes la del juny, però empitjora dues dècimes la del 2021.

A més, l’organisme modera l’efecte de la covid-19 en les economies avançades i millora més de dos punts la previsió de caiguda. Segons l’FMI, el PIB de les economies avançades descendirà enguany un 8,3% per repuntar amb un creixement del 3,9% el 2021.

A l’eurozona, l’FMI millora gairebé dos punts la previsió per a aquest any amb una caiguda del PIB del 8,3% i un repunt del 5,2% el 2021, gairebé un punt menys del previst el juny. A diferència d’Espanya, la majoria de les economies europees milloren les previsions econòmiques respecte el juny.

Espanya, que en les previsions del juny liderava la caiguda econòmica a la Unió Europea juntament amb Itàlia, ara ja se situa com l’estat europeu més afectat per la pandèmia després de la millora de les perspectives per a l’economia italiana. Segons l’FMI, el PIB italià caurà un 10,6% aquest any, una millora de més de dos punts respecte als càlculs del juny.

Les noves previsions també milloren els pronòstics per a les grans economies europees. El PIB alemany caurà un 6%, dos punts menys del previst el juny, i el de l’estat francès disminuirà un 9,8% amb una millora de gairebé tres punts respecte el juny.

En el cas dels Estats Units, l’FMI millora gairebé quatre punts la disminució del PIB fins a un 4,3%, mentre preveu que l’economia del Regne Unit caigui un 9,8% i la del Japó un 5,3%. En el cas de la Xina, es preveu un creixement de l’1,9% aquest any per continuar amb un augment del PIB del 8,2% el 2021.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ al mes