La fiscalia i la defensa dels dos mossos lesionats en un tall a la C-25 durant la vaga del 21 de febrer de 2019 han decidit les peticions de penes de presó contra Roger Aguayo en l’última jornada dels judici que s’ha fet a l’Audiència de Barcelona. La petició de la fiscalia és d’un any de presó per a l’activista per un delicte d’atemptat contra l’autoritat, mentre que els agents li demanen quatre anys de presó pel mateix delicte, però hi afegeixen desordres públics i una multa per dos delictes lleus de lesions. La fiscalia i l’advocada dels mossos creuen que ha quedat desacreditada “l’estratègia de la confusió” de la defensa d’Aguayo. Per la seva part, l’advocat de l’activista ha reiterat que és innocent i ha demanat valentia al tribunal per dictar una sentència absolutòria.

Demanen fins a quatre anys de presó per al detingut pels talls de la C-25 a Gurb durant la vaga del 21-F del 2019 

En el torn dels informes finals, la fiscalia ha definit el relat dels agents com a sòlid, íntegre i seriós, i ha afirmat que “han aportat no només detalls que perjudiquen l’acusat sinó també d’altres que el poden beneficiar”. En aquest sentit ha posat de relleu que tots els agents van destacar “el canvi significatiu d’actitud de l’acusat quan va ser extret de la massa, que es va tornar pacífica i, fins i tot, va demanar perdó als agents”. També ha tingut en compte el relat de caràcter detallat dels mossos, tant pel que fa als fets com en la ubicació temporal i d’espai.

D’altra banda, la fiscal ha posat en dubte la “hipòtesi de la confusió” que, segons ella, ha volgut posar en evidència la defensa de l’acusat. Per a ella, aquesta hipòtesi ha quedat “radicalment descartada” per la declaració dels dos agents ferits, ja que “van dir que no van perdre de vista l’acusat en cap moment perquè estava a la primera línia de la manifestació i van veure com es canviava de roba”. La fiscal no veu important que els agents diguessin en la seva declaració que l’acusat portava uns pantalons de color verdós, mentre que en realitat eren de color negre.

Per la seva part, l’advocada dels mossos creu que hi ha hagut moltes contradiccions en els testimonis de la defensa i creu que no ha quedat acreditada “l’estratègia de confusió” de la mateixa defensa. La lletrada ha dit que, després la declaració dels testimonis i de la visualització de fotografies i vídeos, “no es pot concloure si els testimonis van estar tota l’estona amb ell o bé se’n van separar”. Quant a la petició de presó pel delicte de desordres públics, la lletrada ha dit que l’acusat “en tot moment va provocar i va estar present en la interrupció de la circulació de forma conscient i voluntària”. També ha dit que va ser una actuació “en grup, protagonitzada per ell i multitud de persones”. Per concloure, la lletrada ha assegurat que “amb l’actuació d’Aguayo i l’acte violent que va protagonitzar, es va alterar la pau pública”.

Finalment, l’advocat d’Aguayo ha demanat l’absolució: “En Roger és innocent dels fets que se li imputen i ha mantingut la seva innocència fins al final, tot i la possibilitat d’una conformitat”, ha assegurat, tot afegint que “s’ha mantingut ferm i determinat en defensar que és innocent”. El lletrat s’ha defensat de les acusacions de la fiscalia i de l’advocada dels mossos amb relació a l’estratègia de confusió. En aquest sentit, ha dit que la seva voluntat “no és la d’introduir confusió sinó elements de prova que permetin al tribunal dictar una sentència justa”.

També ha posat en relleu les contradiccions en què han entrat els agents i ha qüestionat la credibilitat de les seves declaracions. El lletrat ha recordat que un dels mossos que va declarar com a testimoni en la primera jornada del judici va admetre que una estona abans d’entrar a la sala de vistes havia estat mirant les fotografies amb la seva lletrada. Aquestes fotografies es van fer servir per situar la presència d’Aguayo i els policies a la carretera on va haver-hi els incidents. “És sorprenent que se’ls ensenyin les fotos abans i hem d’entendre que, si les va veure un agent, les devien veure tots de forma prèvia al judici”, ha apuntat.

Per tot plegat, el lletrat ha demanat “valentia” al tribunal perquè “apliqui els estàndards democràtics d’una societat de dret i que, en la sentència que dicti, defensi el lliure exercici dels drets fonamentals de reunió i manifestació que es van exercir aquell dia”. “En Roger va anar a la manifestació a exercir els seus drets fonamentals i a reclamar la llibertat dels presos”, ha reblat.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.