La fiscalia espanyola ha obert una investigació per un possible delicte d’injúries contra cossos de la policia en un gag emès al programa de TV3 ‘Està passant’, en què es criticava l’actuació policíaca durant les protestes contra la sentència. Segons que informa Eldiario.es, la fiscalia fa cas de la denúncia de quatre sindicats dels Mossos d’Esquadra, el Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), el Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME) i el Col·lectiu Autònom de Treballadors (CAT), i l’Associació de Comandaments de la Policia Catalana (COPCAT).

Al gag, l’humorista Modgi parlava de l’operatiu mentre en pantalla apareixien gossos amb cascs de policia i amb projectils de foam. A més, tancaven l’esquetx culpant-ne els seus ‘amos’ amb una fotografia del conseller d’Interior, Miquel Buch. En l’escrit, els denunciants diuen que ‘la idea d’anomenar gossos als policies no és nova’ perquè ja la van utilitzar ‘cercles paral·lels a ETA’ contra la Guàrdia Civil. Veieu ací el gag:

Després de l’anunci de la denúncia, el presentador i director del programa, Toni Soler, va dir que l’esquetx s’havia d’entendre dins el context d’un programa d’humor i que defensarien a tot arreu, fins i tot davant el jutge, la seva llibertat d’expressió. De totes maneres, Soler va dir que, fora del context humorístic, el gag podia ser ‘poc afortunat’ i va demanar disculpes a qui s’hagués pogut sentir ofès. Tanmateix, va recordar als sindicats dels Mossos que els ferits i detinguts durant les protestes encara esperaven disculpes per la violència i la brutalitat policíaca. ‘Que cadascú faci allò que cregui que ha de fer’, va concloure.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb