Tio Fira

Al Principat, el ritual del tió és tan arrelat i estimat que fins i tot ha creat un subgènere de fira, especialitzada en la venda d’aquest tronc màgic que caga presents per Nadal. És un fenomen força recent, però que va a l’alça. Les fires més importants són les de Solsona i Arbúcies i es faran aquest cap de setmana.

Per què fem cagar el tió?

Festa del Tió a Argençola

Des de fa nou anys Argençola celebra la Festa del Tió, que enguany serà el 6 de desembre. Aquesta vegada no hi haurà mercat perquè a la Casa del Tió de Clariana hi fan obres i, per tant, la festa es farà nucli central de la vila. La principal activitat del dia serà al bosc d’Argençola, que la tradició diu que és màgic. Les famílies s’hi endinsaran per localitzar els tions. Els donaran un cop de mà els ‘buscations’, uns follets màgics, i més personatges escampats pel bosc. Per participar en aquesta cerca, cal inscriure-s’hi abans; el cost per família és de cinquanta euros.

Fira del Tió de Solsona

Solsona celebra la Fira del Tió dissabte. El punt central de la fira és el mercat de Nadal d’artesania, amb nombroses activitats familiars relacionades amb el tió. La gent podrà participar en un concurs de cercar tions pels aparadors de les botigues de la ciutat i visitar una exposició sobre aquests troncs nadalencs. A més, hi haurà concerts, tallers infantils de Nadal, rondalles i una xocolatada. El moment més màgic serà a la nit quan s’encendran els llums de Nadal.

Mercats de Nadal 2019: les quinze fires que no podeu deixar perdre

Fira del Tió d’Arbúcies

El cap de setmana del 7 i 8 de desembre es farà la Fira del Tió d’Arbúcies. A més de comprar-hi el tió, hom hi trobarà opcions més originals, com ara fer-se un tió propi o bé anar-lo a cercar al bosc. I els qui ja en tinguin podran anar-hi a veure espectacles o fer tallers pensats per als més petits. També podran visitar una exposició de tions singulars o fer-ne cagar un de grans dimensions.

Com el tió ha esdevingut un element imprescindible de Nadal: de cremar-lo a caçar-lo

Mercat del Tió de Moià

El diumenge 15 de desembre, durant tot el matí, a Moià celebren la Fira del Tió, dedicada especialment als productes nadalencs, de regal, d’artesania… Se celebrarà, com cada any, conjuntament amb el VIII Mercat del Trasto i la Trobada de Plaques de Cava i Col·leccionisme.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.