Fira.- El Sónar viatja a l’interior de la Terra amb una instal·lació artística monumental

  • Busca els "sons de l'Antropocè" de la mà de l'estudi Semiconductor

VilaWeb
Redacció
15.06.2016 - 14:48

Busca els “sons de l’Antropocè” de la mà de l’estudi Semiconductor

BARCELONA, 15 (EUROPA PRESS)

El festival Sónar proposarà a partir d’aquest dijous un viatge a l’interior de la Terra a la recerca dels “sons de l’Antropocè” en la instal·lació artística monumental elaborada per l’estudi britànic Semiconductor, després d’un exhaustiu estudi científic, ha explicat l’artista Joe Gerhardt en roda de premsa.

La instal·lació immersiva, ubicada al Sónar de Dia, proposa una “experiència sinestèsica” que permetrà veure i escoltar l’evolució geològica de la Terra a través dels segles i fins a l’Antropocè gràcies al projecte inspirat en la gravera del Corb de la Fundació Sorigué a Balaguer (Lleida) que unirà art i ciència.

Els artistes Ruth Jarman i Joe Gerhardt, de l’estudi britànic Semiconductor, signen el projecte artístic ‘Earthworks’, emmarcat en la iniciativa SonarPlanta, que va començar fa tres anys fruit d’una col·laboració de Sónar i Sorigué per fusionar art, tecnologia i ‘new media’.

L’obra de 5,5 metres longitud projecta gràfics animats inspirats en els estrats de terra de l’entorn de Planta, el complex industrial de Sorigué, on el grup també ha emmarcat una col·lecció i un projecte artístic que l’ha portat a treballar amb Wim Wenders i Antonio López, entre d’altres.

Gràcies al treball d’un grup de geotecnòlegs encapçalats pel catedràtic de la UB Albert Casas, els artistes han pogut disposar de la captura dels moviments sísmics produïts en la gravera fruit de l’activitat de l’home i els han transformat en so.

Els artistes, coneguts per buscar la seva inspiració en la naturalesa i bases científiques, han mesurat les vibracions físiques que es produeixen en la gravera com a conseqüència de l’activitat extractiva dels materials i les han accelerat per poder ser percebuts com a so per al sentit humà.

“En lloc de portar terra i crear un paisatge en una galeria, hem recollit dades del que passa en la terra per mostrar-los”, ha relatat Gerhardt, que ha mostrat l’interès de l’estudi pels sons de la terra i l’electrònica.

En les pantalles apareixen les imatges coloristes i accelerades del procés que pateix la terra fruit de l’acció de l’home, i en certs moments es pot escoltar un estrèpit fruit d’un terratrèmol.

Els colors han estat extrets de la paleta cromàtica dels mateixos científics, han explicat els creadors, que han admès que veuen poesia darrere de tot aquest procés.

ANTROPOCÈ I SUPERVIVÈNCIA

Sobre l’era de l’Antropocè, anomenada per alguns científics sobre l’impacte global de les activitats humanes en els ecosistemes terrestres, Gerhardt ha dit que “sense aquestes accions provocades l’ésser humà no tindria accés als minerals que necessita per sobreviure”.

Després d’obtenir les dades en forma d’ona, han accelerat les esmentades ones fins a una freqüència capaç de ser escoltada pel sentit humà, per la qual cosa la instal·lació no està basada en una abstracció de les dades, sinó en la seva realitat concreta merament accelerada.

La gravera conté la imatge de tres etapes geològiques completament diferents: la ibèrica, l’europea i una serralada de muntanyes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any