Ferran Adrià: ‘La pròxima revolució gastronòmica serà la del coneixement’

  • El projecte elBulliFoundation es veurà a partir de l'1 de maig en un web

VilaWeb
EFE
28.01.2019 - 16:37
Actualització: 28.01.2019 - 16:47

‘L’avantguarda no dura 25 anys, estem bojos o què? El país que lideri el coneixement de qualitat serà el que guanyi’, afirmava avui el cuiner Ferran Adrià, qui s’ha proposat liderar aquesta revolució intel·lectual gastronòmica com va fer prèviament amb la culinària en El Bulli.

En la seva esperada intervenció a la cimera gastronòmica Madrid Fusió, on tornava vuit anys després d’anunciar en el seu escenari el tancament del qual fora reconegut com a millor restaurant del món diversos anys consecutius, ha presentat elBulliFoundatión i els diversos projectes que contempla destinats al coneixement, la investigació i la divulgació.

Adrià ha reconegut que per a liderar aquest nova avantguarda gastronòmica basada en el coneixement ‘fan falta recursos’, entre els quals el milió d’euros anuals que s’inverteixen en la fundació amb la qual treballa és ‘res’.

‘Nerviós per respecte a l’auditori’, rebut amb una ovació de l’abarrotat auditori del Palau Municipal de Congressos madrileny, ha reconegut que el projecte en el qual porta treballant vuit anys ‘va començar sent una cosa i acabarà sent una altra’, que es veurà a partir de l’1 de maig en un web.

Allà haurà informació sobre laBulligrafía, el primer museu arxiu dedicat a un restaurant que obrirà a Barcelona el 2022 i que en els seus 6.000 metres quadrats deixarà constància del seu llegat, ‘perquè la gent se’n va a oblidar del que va passar en El Bulli i en la gastronomia espanyola d’aquí a quaranta anys’.

De dimensions similars serà elbulli1864 a Cala Montjoi (Alt Empordà), on es mantenen, remodelats, el menjador i la cuina, mentre que la resta de l’espai es dedicarà a exposicions, com la d’innovació, que acollirà el ‘primer taller de creació de la història de la gastronomia’ i on es van idear les 1864 elaboracions que van arribar a les seves taules.

També hi haurà un equip destinat a la investigació, ‘com es fa en altres camps’, per la qual cosa Adrià assegura que l’espai ‘ni és un restaurant ni és una universitat: és un lab expositiu’.

La digitalització de tot el material audiovisual sobre elbulli (elBulliDNA), el documental ‘elbulli, història d’un somni’, que es veurà a Amazon Prime Video, o el llibre ‘Sapiens’, que plasmarà una ‘teoria de la cuina’, són altres dels projectes en els quals treballa.

‘La pròxima revolució és això’, ha augurat Ferran Adrià, qui ha recordat que la gastronomia suposa ja el 33% del Producte Interior Brut (PIB), ‘més que el cinema o els llibres’ gràcies a una revolució que va començar al País Basc, es va estendre a Catalunya de la seva mà i ara ha d’emprendre el camí del coneixement.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any