Fem les maletes… digitals

  • El consultor informàtic Joan Jofra ens proposa cada setmana solucions als problemes informàtics

VilaWeb
Joan Jofra
11.07.2015 - 06:00
Actualització: 17.07.2015 - 13:10

Arriba el temps de les vacances i de fer maletes. Normalment tendim a ficar-hi tota mena de roba, però deixem de banda l’apartat digital el que és necessari per a poder comunicar-nos amb l’exterior sense morir en l’intent. Perquè per molt que diguem que ens n’anem de vacances per desconnectar, és bastant relatiu: qui més qui menys vol enviar Whatsapp i compartir fotos.

Abans d’entrar en detalls tècnics, un parell de consells elementals:

-Si en teniu, poseu a la maleta una bateria extra per al telèfon o dispositius electrònics. Per esmentar només un cas, fareu moltes fotos, així que amb la bateria extra us estalviareu de quedar-vos sense suc a migdia. Si no en teniu, plantegeu-vos molt seriosament de comprar-ne una, per uns 20 euros a Amazon.

-I si heu de llogar un cotxe i teniu un GPS mòbil i els mapes del lloc on aneu, tipus TomTom i Garmin, poseu-lo també a la maleta. No sabeu com s’agraeix un GPS en llocs que ens són desconeguts!

I ara anem als dispositius tipus smartphones, pissarretes o similars.

Trucades de veu (roaming encara)

Segur que heu llegit o vist la notícia que la UE posarà fi al roaming. No canteu victòria: llegiu-ne la lletra petita i veureu que diu que serà el 2017 i, sobretot, parla de petit incrementa en el cost de les trucades. Però la majoria de tarifes tenen trucades ‘sense cost’, així que per molta llei, pagareu, segur que pagareu. Per exemple, si sou de Movistar, 23 cèntims per minut si feu la trucada i, no ho oblideu, 6,1 cèntims per minut de les trucades que rebeu. Això són preus per a la UE: fora de la UE és un escàndol que no m’atreveixo a escriure aquí. Els de Vodafone cobren exactament el mateix i 0,12 cèntims per establiment de trucada. No n’he tret l’aigua clara, amb l’establiment de trucada de Movistar…

Comparat amb les trucades locals de què teniu una franquícia, és un preu elevat, molt elevat, així que penseu en les opcions Skype o trucades de Whatsapp. Hi ha alternatives! En aquest tema sóc del parer del nostre gran amic Albert Cuesta: el roaming no s’acabarà mai, canviarà de nom com passa amb els acords d’interconnexió , mutarà, però continuarem pagant, i especialment les operadores del sud de la UE, que són les que reben un gran volum de turistes i no volen perdre l’oportunitat d’una gran gallina dels ous d’or.

Accedir a dades d’internet (Whatsapp)

Ara ve quan el maten. Si us pensàveu que amb els pocs euros de les trucades de veu us en sortiríeu, torneu-hi a pensar, perquè avui el consum el fem en dades: molt de consum! El mail, Whatsapp, Facebook, Instagran, Twitter… Vosaltres mateixos podeu completar la llista. I no podeu agafar com a patró de consum el que feu quan treballeu o sou a casa, perquè la vida del turista és la del nòmada que no para mai quiet, surt de l’hotel al matí i comença la seva activitat per aprofitar el preu hora de turista, que ja sabeu que és caríssim. I si encara no en sou conscients, feu la divisió del cost de les vacances per les hores que teniu de vacances. Seguint amb el tema de la poca similitud del consum de dades, per si amb la nostra activitat normal de dades no en teníem prou, cal afegir-hi les consultes als mapes de Google per a localitzar aquell punt amagat en una ciutat o poblet que no coneixem, la pujada de les dues mil fotos que hem fet per poder publicar-les a tot arreu, el consum de còpies de seguretat (perquè segur que no voleu que les vostres fotos, que us han costat un pressupost, es perdin)… Resumint, segur que fareu un ús intensiu de dades encara que, a priori, penseu que us en sortireu amb un parell de megabytes.

Si voleu saber quant gasteu de dades, tots els sistemes tenen monitors de consum. Per a Android, aneu a ‘Ajustaments > Ús de dades’; per a iOS aneu a ‘Configuració > Dades mòbils’. Però el millor és fer servir aplicacions especifiques. Per a Android, Onavo Count és el que heu d’instal·lar i fa exactament això, comptar com gasteu les dades i avisar-vos quan us en quedeu sense.

Per a iOS, i també per a Android, Data Monitor us tindrà al dia del vostre consum de dades i de wi-fi.

Si el que voleu és reduir el vostre consum de dades, de vacances o treballant, sempre va bé. Instal·leu Onavo Extend, versió iOS i Android, que et notifica si superes un límit que tu mateix marques i fins i tot comprimeix les imatges per a estalviar dades.

Tingueu en compte que el sistema que fan servir els d’Onavo Extend és crear una VPN entre el vostre dispositiu i els seus servidors, que fan de proxy. Demanen les dades dels llocs on voleu navegar per poder comprimir les imatges en canvi de saber tots els vostres hàbits de navegació. Vosaltres decidiu.

Itinerància

I què us volen cobrar les vostres operadores per aquest concepte tan simpàtic que es diu ‘itinerància de dades’? Sempre pendents d’aprimar-vos les butxaques? Doncs Movistar, sempre dins la UE, 2,41 euros el dia i per cada 25 MB, els de Vodafone tenen una tarifa sense mínims de 0,24 euros per MB (però això són 6 euros pels mateixos 25 MB de Movistar) o una tarifa de 3 euros el dia. Posem-hi context: una foto de bona resolució són, com a mínim, 1,5 MB; un vídeo de 15 segons són 35 MB, més que els 25 MB. Per sort els de Whatsapp i els de Twitter redueixen les fotos a uns 0,2-0,3 MB i això fa més àgil compartir-les i ‘ens costa’ menys megabytes en canvi d’un moment de procés al nostre telèfon, una mica de consum de bateria per fer la compressió i, sobretot, pèrdua de qualitat, perquè s’envia amb la qualitat suficient per a veure-la al nostre telèfon, no per ampliar-la o imprimir-la. Instagram, al contrari, és una xarxa per a compartir fotografies i no les redueix ni en perdem qualitat. Així que si sou instagramers, amb una dotzena de fotos us heu polit el paquet del dia. Continuem posant-hi context, i això també us servirà per a la vostra tarifa de dades local: una cançó de Spotify a 96 kbps de qualitat, no gaire bona, són de mitjana uns 3 MB; a 160 kbps, una bona qualitat, són 5 MB. Així que cinc cançons i llestos!

Si voleu fer servir Whatsapp per fer trucades de veu, consumireu de mitjana 1 MB per cada 2 minuts. Skype gasta uns 0,75 MB pels mateixos dos minuts. No us prengueu aquestes dades al peu de la lletra, són molt variables depenent de la qualitat de la trucada. Whatsapp i Skype intentaran donar-vos la màxima qualitat de trucada, però dependrà de la connexió que tingueu: si teniu 4G gastareu més que amb 3G perquè tindreu més qualitat. I recordeu que la qualitat màxima és la mínima dels dos interlocutors: si tu tens 4G, però a l’altre costat només tenen 3G, anireu amb 3G.

I, sobretot, després de tot això no us deixeu el carregador o els cables perquè ja us veig corrents a la botiga a comprar-ne un d’emergència! I recordeu, també, que no en tots els països els endolls tenen dos forats!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any