Un nou fàrmac demostra eficàcia preclínica per tractar la metàstasi cerebral causada pel melanoma

  • Aconsegueix una activitat antitumoral perllongada en el temps i funciona millor que els tractaments disponibles

VilaWeb
ACN
09.06.2022 - 09:56
Actualització: 09.06.2022 - 09:57

Una recerca de l’Institut d’Oncologia de la Vall d’Hebron (VHIO) ha demostrat l’eficàcia preclínica d’un nou fàrmac basat en un inhibidor que pot travessar la barrera hematoencefàlica que protegeix el cervell i aconseguir una activitat antitumoral perllongada en el temps en mostres de pacients amb metàstasi cerebral de melanoma amb mutació BRAF. Els pacients amb aquest tipus de tumor poden presentar metàstasi cerebral, una malaltia devastadora i especialment difícil de tractar. El nou fàrmac —dissenyat per ser permeable al cervell— funciona millor que els tractaments disponibles actualment, fins i tot en pacients en els quals la malaltia ha progressat després del tractament estàndard.

Gràcies a la donació de mostres de teixit per part de pacients amb melanoma operats per metàstasis cerebrals, s’han pogut establir models preclínics en què s’ha demostrat la penetració i l’eficàcia del fàrmac. Els resultats han permès posar en marxa un assaig clínic en fase I, que s’està fent a la Unitat de Recerca de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) – CaixaResearch, entre altres centres.

D’altra banda, els investigadors també han desvelat els mecanismes de resistència i han descobert que el tractament combinat amb immunoteràpia prevé la resistència i la recidiva tumoral, i que podria ser una alternativa en aquests casos.

Segons les estadístiques recents, el melanoma maligne és la principal causa de mort per càncer de pell, amb més de 57. 000 casos mortals estimats el 2020 a tot el món. Els pacients amb aquest tipus de tumor poden presentar metàstasi cerebral. En concret, es detecta entre un 7% i un 20% d’aquests pacients en el moment del diagnòstic i fins al voltant del 70% en fases posteriors de la malaltia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any