Els experts alerten que les mesures actuals contra el canvi climàtic no redueixen el risc per a la humanitat

  • Un estudi amb participació del CREAF conclou que les mesures acostumen a ser fragmentades i molt locals

VilaWeb
ACN
05.11.2021 - 11:55
Actualització: 05.11.2021 - 12:22

Un estudi internacional ha conclòs que les mesures d’adaptació al canvi climàtic que s’estan prenent no redueixen el risc que comporta per a la humanitat. L’estudi l’ha fet una xarxa internacional de 126 experts, entre ells investigadors del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Els experts alerten que la majoria de mesures que s’estan prenent són fragmentades, locals i no transformadores, es duen a terme principalment per individus i a les llars i no són esforços integrals, coordinats i coherents per part de comunitats i institucions. Tot i això, han localitzat exemples d’adaptació que funcionen i que s’haurien d’implementar a major escala.

L’estudi analitza més de 48.000 articles publicats arreu del món on es presenten 1.686 resultats de mesures d’adaptació al canvi climàtic. Amb ells, l’equip ha analitzat quines accions s’estan prenent realment per adaptar-se, i si aquestes estan tenint èxit o no. L’anàlisi troba molt poques proves que els esforços d’adaptació actuals estiguin reduint realment el risc.

L’autora principal de l’estudi, Lea Berrang Ford, professora i titular de la Càtedra Priestley de Recerca sobre el Clima i la Salut del Centre Internacional Priestley per al Clima de la Universitat de Leeds, afirma que els resultats són un toc d’atenció, ja que s’han trobat molt pocs indicis que la humanitat estigui preparada de forma general, ràpida i a prou escala per evitar els impactes climàtics greus.

L’estudi determina que moltes accions sorgeixen per perills concrets a cada zona del món: sequera, precipitacions extremes, inundacions, o la variabilitat de les precipitacions, per exemple. Les mesures se centren majoritàriament a implementar noves formes d’agricultura i de sistemes alimentaris, en l’obligació de preparar la infraestructura per a les inundacions i en aplicar nous codis de construcció o desenvolupar mapes de perills i sistemes d’alerta primerenca. Finalment, la calor extrema és un perill molt comú per la que es prenen mesures d’adaptació a la majoria de regions del món.

L’estudi conclou que les respostes es produeixen en múltiples nivells d’organització social, des dels pagesos fins a les llars urbanes, des de les empreses d’aigua, electricitat, transport fins a les institucions internacionals. Malgrat tot, la gran majoria de les respostes documentades a la literatura acadèmica es duen a terme en l’àmbit local, i gairebé sempre a les llars i per individus en particular (82% de tots els articles).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor