L’evacuació de l’Afganistan deixa en evidència la inoperància del govern de Pedro Sánchez

  • El president espanyol no ha fet compareixença pública per afrontar la crisi de l'Afganistan i ni tan sols ha interromput les vacances a Lanzarote

VilaWeb
Redacció
19.08.2021 - 09:37
Actualització: 19.08.2021 - 11:39

Aquesta matinada, ha arribat a la base de Torrejón de Ardoz (Madrid) el primer avió militar espanyol amb evacuats de l’Afganistan –quatre dies després de l’entrada dels talibans a Kàbul. Segons que ha informat el Ministeri de Defensa espanyol, l’aparell ha traslladat 53 persones, cinc ciutadans espanyols i 48 afganesos, de l’aeroport Hamid Karzai, tot fent una escala a Dubai. Tota l’operació, en què també participa un segon avió militar, ha durat dos dies sencers.

Segons que informa el diari ABC, el govern de Pedro Sánchez té una llista de vuit-centes persones, entre col·laboradors afganesos i familiars, que cal evacuar de l’Afganistan. Això implica una onzena de vols a Kàbul pel cap baix, atès que els avions de l’exèrcit de l’aire espanyol poden traslladar setanta-cinc persones com a molt. Per a agilitzar el procés, i evitar que els avions militars facin tot el trajecte fins a Madrid, el govern espanyol preveu de contractar vols d’Air Europa entre Dubai i Madrid.

Ara, la realitat amenaça de fer naufragar l’evacuació perquè la situació a l’aeroport de Kàbul és al límit. D’ençà de diumenge, almenys una dotzena de persones s’han mort en el caos que hi ha hagut a les pistes i a l’exterior de la infrastructura. A les xarxes socials hi ha uns quants vídeos de famílies afganeses que, en plena desesperació, proven qualsevol cosa per a entrar a l’aeroport, que ara és envoltat per talibans i controlat internament per soldats nord-americans.

Des de Torrejón de Ardoz, el ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel Albares, ha dit que l’evacuació era més complexa que no preveien, sobretot perquè hi havia un coll d’ampolla per a entrar a l’aeroport de Kàbul: “Hem posat tots els mitjans necessaris, però hi ha coses que se’ns escapen. L’aeroport no és en mans d’Espanya.” Ha assenyalat que tots els països europeus i de l’OTAN tenien els mateixos problemes.

Sánchez delega tota la gestió

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha delegat als ministeris de Defensa i d’Exteriors tota la gestió de l’evacuació de l’Afganistan. D’ençà de la caiguda de Kàbul, el dirigent del PSOE no ha fet cap compareixença pública, mentre que uns altres caps de govern, com ara Angela Merkel i Emmanuel Macron, han fet declaracions institucionals i conferències de premsa.

De fet, Sánchez ni tan sols ha interromput les vacances a l’illa de Lanzarote. Ahir, per exemple, va publicar un piulet, en què es veia que feia una videoconferència amb Margarita Robles i José Manuel Albares. “Treballem perquè l’operació d’evacuació de l’Afganistan es faci amb la seguretat més gran possible”, deia el president, tot lluint unes espardenyes.

L’altra cara de la moneda

El ministre de Defensa britànic, Ben Wallace, ha explicat a Sky News que abans del caos originat per l’arribada dels talibans a Kàbul, el govern de Boris Johnson ja havia evacuat unes 2.000 persones: “El procés d’evacuació no es va preparar la setmana passada.” Ha detallat que el seu ministeri havia estat treballant en l’operació d’ençà de l’abril. I, tanmateix, ara fa uns dies va admetre, en una altra entrevista que va acabar entre llàgrimes, que els soldats britànics no podrien salvar tots els seus col·laboradors.

Per una altra banda, el primer ministre Johnson ha dit que el Regne Unit era a punt per a acollir uns 20.000 refugiats afganesos, sobretot dones, nens i membres de minories religioses, com ara afganesos hazares, una minoria ètnica que, a diferència de la resta del país, són musulmans xiïtes.

Si el govern britànic aconsegueix d’acordar amb els talibans el trasllat d’aquesta gent, un escenari força irreal, les reubicacions es farien des de l’Afganistan. Ara, l’executiu treballa amb una altra previsió, molt més realista: reubicar els refugiats des de tercers països com ara el Paquistan. L’oposició ha criticat el pla d’acollida perquè el considera poc ambiciós perquè els 20.000 refugiats es preveu que arribin en un període de cinc anys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor