Eurodiputats catalans i estrangers i diverses entitats cíviques com SOS Racisme, Fundació Catalunya o l’Amical de Mauthausen han demanat la retirada del Premi Ciutadà Europeu 2014 que es va atorgar a Societat Civil Catalana. A través d’un manifest, expressen la seva preocupació ‘per les proves i investigacions que vinculen SCC amb organitzacions d’extrema dreta’ i per les informacions que ‘relacionen SCC i el seu expresident Josep Ramon Bosch amb el franquisme i el nazisme’. ‘Sol·licitem al jurat del Parlament Europeu que anul·li la concessió del Premi Ciutadà Europeu 2014 a SCC’, diu el manifest, que afegeix que l’organització és ‘incompatible’ amb els valors que reconeix el premi.

El manifest, a més de les entitats cíviques i els eurodiputats catalans Josep Maria Terricabras, Ernest Maragall i Ramon Tremosa, també ha estat signat per parlamentaris estrangers com el francès José Bové, dels Verds francesos, l’italià Fabio Massimo, del Moviment Cinc Estrelles, Mark Demesmaeker, de l’N-VA flamenca o els escocesos de l’SNP Alyn Smith i Ian Hudghton, entre d’altres. En total, 19 eurodiputats de 8 estats membres reclamen que es retiri el premi, que tampoc veu apropiat el fundador i exresponsable internacional de premsa de SCC, Marcus Pucnik, que també signa el manifest.

‘Expressem la nostra preocupació per les proves i investigacions que vinculen SCC amb organitzacions d’extrema dreta, i per les informacions publicades als mitjans de comunicació que relacionen SCC i el seu expresident Josep Ramon Bosch amb el franquisme i el nazisme. Aquestes recerques el fan presumpte autor d’amenaces i injúries proferides des de l’anonimat de les xarxes socials’, assegura el manifest.

El text també mostra la ‘indignació’ dels signants amb la ‘patrimonialització dels nom’ de societat civil catalana, i lamenta que ‘les greus acusacions contra SCC perjudiquen la bona imatge de la veritable societat civil catalana’. ‘Sol·licitem al jurat del Parlament Europeu que anul·li la concessió del Premi Ciutadà Europeu 2014 a SCC, ja que entenem que l’apologia del franquisme i del nazisme són incompatibles amb els valors de la Carta de drets fonamentals de la Unió Europea (concòrdia, convivència, respecte, tolerància i llibertat d’expressió) que reconeix el premi’, conclouen.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.