El comitè de l’eurocambra que investiga Pegasus comença les missions als estats afectats sense incloure-hi Espanya

  • La delegació comença la visita a Israel, on es reuneix amb membres del parlament, el govern i el cap de NSO

VilaWeb
Jeroen Lenaerts, president de la comissió del Parlament Europeu sobre Pegasus
ACN
18.07.2022 - 09:33
Actualització: 18.07.2022 - 20:40

El comitè de l’eurocambra que investiga l’espionatge amb Pegasus a la Unió Europea (UE) ha engegat les visites als estats afectats per l’espionatge. La primera missió europarlamentària comença avui a Israel, país d’on és l’empresa NSO, propietària de Pegasus. En el calendari també hi ha visites de la delegació del comitè a Hongria i Polònia –els governs dels quals han admès la compra del programari d’espionatge–, i als Estats Units. De moment, no hi ha cap visita programada a l’estat espanyol.

La delegació del comitè que visita a Israel, on seran fins dimecres, és formada per nou eurodiputats de tots els grups parlamentaris i encapçalada pel president del comitè, Jeroen Lenaers. També en formen part l’eurodiputada d’ERC Diana Riba, afectada per l’espionatge, i l’eurodiputat del PP Juan Ignacio Zoido.

A Israel, els eurodiputats es reuniran a Jerusalem i Tel-Aviv amb polítics, autoritats i experts en ciberseguretat, programes espia i drets fonamentals. Durant la visita, també es trobaran amb membres del parlament israelià i del govern del país, i amb el director general d’NSO, Shalev Hulio.

En acabat, la delegació té previst de visitar Hongria i Polònia –els dos països pels quals es va crear el comitè, quan encara no s’havien fet les revelacions del Catalangate- i també els Estats Units.

Segons que explicava Politico, un dels mitjans més influents de Brussel·les, la comissió Pegasus va paralitzar la visita a l’estat espanyol per “no avergonyir” els polítics espanyols. Tot citant tres membres de l’organisme, el diari assenyalava que preocupa especialment la situació de l’ex-ministre d’Interior espanyol Juan Ignacio Zoido (en el càrrec durant l’1-O), que és membre de la comissió.

D’ençà de bon començament, la missió a Espanya no era entre les principals prioritats de populars i socialdemòcrates, però sí de grups com ara els Verds i l’Esquerra. Amb tot, la missió a Espanya no s’ha descartat del tot. Si s’amplia el mandat del comitè, que, d’entrada, és d’un any, es podria incloure una visita a l’estat espanyol. Els coordinadors sí que van acordar de dedicar-hi una sessió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor