Escàndol a Brussel·les: Espanya boicota la investigació de la comissió Pegasus

  • L'influent Politico destapa pressions per a evitar una missió d'investigació a l'estat espanyol, amb l'objectiu de "no avergonyir" els polítics espanyols

VilaWeb
Redacció
08.07.2022 - 09:33
Actualització: 08.07.2022 - 12:11

La comissió Pegasus del Parlament Europeu, que investiga els casos d’espionatge a la UE amb aquest programari, ha paralitzat la visita a l’estat espanyol per tal de “no avergonyir” els polítics espanyols, segons que explica Politico, un dels mitjans més influents de Brussel·les. Tot citant tres membres de l’organisme, el diari assenyala que preocupa especialment la situació de l’ex-ministre de l’Interior Juan Ignacio Zoido (en el càrrec durant l’1-O), que és membre de la comissió.

Entre el juliol i l’octubre, la comissió visitarà Israel, Polònia i Hongria per tal recollir informació que pugui esclarir els escàndols d’espionatge a polítics, periodistes i activistes. Ara, en aquesta llista de països també hi constava una missió l’estat espanyol, que ara ha estat “congelada”, segons un altre membre de l’organisme, que indica que es prioritzarà la missió als Estats Units.

“Sembla sorprenent que no hi hagi majoria per a aprovar una delegació a un estat membre, on s’han descobert tants casos d’ús de Pegasus, alguns dels quals amb autorització judicial”, assegura un eurodiputat de l’estat espanyol que Politico no identifica. “Anem a Washington, però no a Espanya?”, es lamenta.

Així mateix, segons el diari, les dues principals famílies polítiques del Parlament Europeu, el Partit Popular Europeu i els Socialistes i Demòcrates, són els artífexs del blocatge perquè no s’investigui l’estat espanyol, tot i que sengles portaveus ho han negat.

Quant a Zoido, que ha estat interpel·lat per Politico sobre el blocatge, ha assegurat que la missió a l’estat espanyol no ha de ser prioritària. “La comissió –diu– es va crear a partir de denúncies d’un ús indegut d’eines de cibervigilància en països amb incompliments de l’estat de dret en curs, com ara com Hongria o Polònia.” I afegeix: “A Espanya, les agències d’intel·ligència i les forces de seguretat respecten l’estat de dret. L’ús d’aquesta mena d’eines es fa de manera proporcional i està subjecte a un estricte control judicial.”

A la comissió també hi ha Diana Riba, que n’és vice-presidenta, i Carles Puigdemont. En declaracions a Politico, l’eurodiputada d’ERC ha assegurat que és molt estrany que Zoido continuï essent membre de l’organisme, tenint en compte que pot haver participat directament en l’espionatge al moviment independentista.

Citizen Lab lamenta els esforços espanyols per a blocar la investigació

Amb motiu de l’article, Ron Deibert, director de Citizen Lab –que va destapar l’escàndol del Catalangate–, ha fet un enfilall de piulets, tot lamentant els esforços dels polítics espanyols, especialment els de la dreta, per a mirar de desacreditar la recerca sobre Pegasus, però també per a blocar i condicionar qualsevol investigació, encara que això impliqui injuriar les víctimes.

“Si fos un ciutadà espanyol, voldria saber realment qui el va autoritzar i fer efectiu [el Catalangate], perquè la víctima següent podria ser jo”, continua Deibert. Alhora s’ha mostrat sorprès que fins ara cap autoritat espanyola no s’hagi posat en contacte amb Citizen Lab per a saber més detalls de les seves investigacions sobre l’espionatge amb Pegasus.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor