NOVA YORK, 31 (Reuters/EP)

Tairod Pugh, un veterà de les Forces Aèries dels Estats Units ha estat condemnat per mirar d’unir-se al grup gihadista Estat Islàmic, ha rebut aquest dimecres una sentència de 35 anys de presó després de pronunciar un discurs en el qual insisteix en la seva innocència i denuncia el país de racisme i islamofòbia.

“Sóc un home negre. Un soldat. Un musulmà”, ha afirmat Pugh a l’audiència en la qual ha sentit la seva sentència, a un tribunal federal de Brooklyn. “He protegit aquest país i la seva Constitució. I ara es paguen els meus serveis tacant l’honor del meu nom”, ha criticat.

Pugh, que ha pronunciat un discurs de mitja hora davant el jutge del districte, Nicholas Garaufis, ha reiterat la seva postura que no va fer res incorrecte i que està sent tractat de manera injusta a causa de la seva raça i la seva religió.

“L’única cosa que lamento és el temps que m’ha costat reconèixer com d’espantat i racista s’ha tornat el meu país”, ha afirmat.

No obstant això, el magistrat ha asseverat que els membres del jurat han tingut moltes proves per condemnar Prugh, declarat culpable el passat mes de març, entre elles diversos vídeos de propaganda d’Estat Islàmic que van ser trobats al seu ordinador portàtil i comentaris que havia escrit en la xarxa social Facebook donant suport al grup.

“Això no va de si ets musulmà o cristià o jueu”, ha assegurat el jutge. “Això va de si defenses el teu país o traeixes el teu país, que tant ha fet per tu”, ha afegit.

“Vas prendre una decisió”, ha continuat Garaufis després d’imposar la sentència. “I no tinc compassió”, ha conclòs.

L’advocada de la defensa de Pugh, Susan Kellman, ha avançat que apel·larà tant la seva condemna com la sentència.

Pugh, de 49 anys, ha estat declarat culpable en un judici que ha durat una setmana per haver provat d’oferir suport material a una organització terrorista i per destruir quatre aparells electrònics portàtils després de ser detingut a Turquia.

Els fiscals sostenen que Pugh va comprar un viatge només d’anada des del seu habitatge, a Egipte, cap a Turquia el 2015 amb l’objectiu de travessar la frontera cap al territori controlat per Estat Islàmic. Va ser detingut a l’Aeroport d’Istanbul amb diversos mapes de les zones ocupades pel grup i dels punts fronterers.

També han subratllat que es va trobar una carta en la qual s’adreçava a la seva esposa i en la qual es comprometia a lluitar per l’Islam. La missiva va ser trobada al seu portàtil. Durant la seva audiència, l’acusat ha assegurat que el que volia era lluitar pel Govern de Bashar al-Assad a Síria, i no unir-se a Estat Islàmic.

Pugh va servir com a especialista en aviònica per a la Força Aèria entre el 1986 i 1990, per després treballar com a contractista de l’Armada a l’Iraq, entre el 2009 i 2010.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb