Els EUA imputa nous càrrecs a Assange que poden suposar fins a cent setanta anys de presó

  • El fundador de Wikileaks està actualment detingut al Regne Unit per haver incomplert els termes de la llibertat condicional

VilaWeb
Europa Press
24.05.2019 - 18:01
Actualització: 24.05.2019 - 19:05

El govern dels Estats Units ha revelat avui  disset càrrecs més contra el fundador de Wikileaks, Julian Assange, per la publicació d’informació classificada en cooperació amb l’ex-analista dels serveis secrets nord-americans Chelsea Manning.

El Departament de Justícia ha indicat en un comunicat que els nous càrrecs acusen Assange de ‘conspirar’ amb Manning per obtenir informació classificada ‘amb motius per pensar que aquesta informació havia de ser usada per fer mal als Estats Units o beneficiar a un país estranger’.

Així mateix, el fundador de Wikileaks ha estat acusat ‘de rebre i intentar rebre informació amb fonaments per creure que aquests materials serien obtinguts o lliurats a una persona que anava a violar la llei’.

El Departament ha destacat que ‘les accions d’Assange van suposar un greu dany per a la seguretat nacional nord-americana en benefici d’adversaris del país’, alhora que ha subratllat que les revelacions van mostrar les identitats d’agents encoberts, posant-los en perill.

El fundador de Wikileaks havia estat imputat a l’abril per conspirar amb Manning per aconseguir accedir a les xarxes informàtiques del Pentàgon. Assange es va refugiar a l’Ambaixada de l’Equador a Londres el juny de 2012 per evitar que el Regne Unit el detingués i extradís Suècia, per unes denúncies d’abusos sexuals en contra seva, des d’on temia ser enviat als Estats Units per filtrar milers de documents classificats sobre les guerres a l’Iraq i l’Afganistan.

El llavors govern de Rafael Correa li va concedir l’asil diplomàtic permetent romandre en la seva Ambaixada de Londres, on es trobava en aquell moment, fins que el Regne Unit accedís a donar-li el salconduit necessari per viatjar a l’Equador.

El passat 11 d’abril, el nou govern de Moreno, que considera Assange un problema heretat, li va revocar l’asil diplomàtic argumentant que havia tingut un comportament inadequat, fins i tot ‘agressiu’, a l’ambaixada, després de gairebé dos anys de retrets mutus.

Aquest mateix dia, el fundador de Wikileaks va ser detingut i condemnat al Regne Unit a cinquanta setmanes de presó per violar els termes de la llibertat condicional que li va concedir el 2012. Suècia ha anunciat la reobertura de la investigació contra Assange per violació, cas que va ser arxivat el 2017 per la impossibilitat de seguir avançant causa de la seva reclusió a l’ambaixada. Mentrestant, els Estats Units espera la resposta del Regne Unit a la seva petició d’extradició.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any