Estudiants proposen reduir preus de la universitat fins a ser gratuïts en 10 anys

  • El Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes (Ceucat), acompanyat de diversos rectors catalans i sindicats, ha proposat aquest dijous una reducció progressiva dels preus d'accés a la universitat fins que siguin gratuïts en el termini màxim de deu anys.

VilaWeb
Redacció
16.06.2016 - 16:05

BARCELONA, 16 (EUROPA PRESS)

El Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (Ceucat), acompanyat de diversos rectors catalans i sindicats, ha proposat aquest dijous una reducció progressiva dels preus d’accés a la universitat fins que siguin gratuïts en el termini màxim de deu anys.

En roda de premsa, el coordinador del Ceucat, Lluís Forcadell, ha considerat imprescindible anar cap a una gratuïtat dels estudis superiors, i ha assegurat que “una primera pedra” seria la reducció d’un 30% de les taxes universitàries, tal com el Parlament ha instat el Govern en una moció.

Ha considerat que any rere any es vagi disminuint el preu de la universitat i que en deu anys sigui gratuït: “Creiem que es pot fer i que s’ha de fer”, ha afegit Forcadell, que ha assenyalat que per a la reducció del 30% per al pròxim curs no fa falta l’aprovació d’uns Pressupostos.

El Ceucat ha mostrat la seva posició contrària al decret de preus i beques de la Generalitat per al pròxim curs, ja que no presenta cap canvi respecte a l’any anterior, i ha reclamat un debat per decidir quin model d’universitat vol Catalunya.

En la roda de premsa estaven presents els rectors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Enric Fossas, la de l’Autònoma de Barcelona (UAB), Margarita Arboix, i el de la de Girona (UdG), Sergi Bonet; i la de Lleida (UdL), la de Barcelona (UB) i la Rovira i Virgili (URV) també han mostrat el suport a les demandes estudiantils, mentre que la Pompeu Fabra (UPF) no s’ha posicionat.

MODEL D’UNIVERSITAT

El rector de la UdG ha recordat que el claustre de la seva universitat ja va aprovar fa uns mesos una declaració a favor de la gratuïtat dels estudis universitaris, ha remarcat que els alumnes no són clients ni els centres unes màquines de fer graduats, i ha advocat perquè l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (Acup) –de la qual ara és president– es posicioni per un ensenyament universitari de qualitat.

Per la seva banda, la nova rectora de la UAB ha remarcat que el sistema de taxes i el finançament de les universitats és injusta, i ha recordat a la Generalitat que les universitats assumeixen un 60% de les beques equitat, extrem que ha corroborat el rector de la UPC, que ha demanat que s’estableixin unes beques salari.

BEQUES

El Ceucat ha considerat que encara s’està a temps de rebaixar el preu de les matrícules amb vista al pròxim curs reformant el decret de preus, i a la proposta enumeren canvis com facilitar el pagament mensual des de les mateixes universitats sense recàrrec; la convalidació de crèdits no suposi una despesa per a l’estudiant; la primera matrícula de grau o màster sigui gratuïta, i les següents en funció del llindar de la renda, i les mateixes condicions per a les famílies monoparentals que les nombroses.

Oriol Rivera, del Ceucat, ha considerat que les beques han de cobrir els costos associats a la universitat, i no per cobrir la matrícula, i la Coordinadora proposa que l’administració proveeixi en funció de la renda o la distància de la seva residència, títols de transport i/o residència a un cost reduït.

Els sindicats CCOO i UGT, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) i els sindicats estudiantils APE i Sepc també han mostrat el seu suport a les demandes del Ceucat per a una reducció progressiva dels preus de la universitat catalana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any