Estelada origen

L’estelada s’ha convertit en una bandera molt present al nostre país. Però, en sabeu l’origen? L‘estelada va néixer com una bandera de combat, com un símbol de la lluita per la independència, el 1908, gràcies a un grup de joves acostats a la Unió Catalanista i membres del Comitè Pro Catalunya. L’artífex en fou Vicenç-Albert Ballester. Tal com s’explica a la web de la comissió del centenari de l’esteladacommemorat el 2008 (vídeo), la presència de l’estel i del triangle té a veure amb Cuba.

L’estelada fa cent anys 

Cuba, font d’inspiració

L’estel, que apareix a moltes banderes de nacions sense estat, simbolitza la llibertat; el triangle, tradicionalment símbol de divinitat, vol significar estabilitat i simplicitat. Els independentistes del 1908 es van inspirar en Cuba, que havia lluitat per alliberar-se d’Espanya tot l’últim terç del segle XIX, a l’hora d’idear l’estelada. I és que a la bandera cubana ja hi havia un estel de cinc puntes, que significava la república lliure, independent i sobirana que havia de ser Cuba, una vegada alliberada del jou espanyol.

Diada 2021: On i quan es farà la manifestació de l’Onze de Setembre? Tots els detalls

La primera fotografia del definitiu símbol dels independentistes va aparèixer en una publicació del mateix 1918, el butlletí L’Intransigent, on es reproduïa una imatge d’uns joves nord-americans i uns separatistes catalans subjectant les banderes respectives. Francesc Macià l’adoptà com a estendard d’Estat Català el 1922, fet que la popularitzà enormement.

L’ús de la bandera va prendre forma jurídica, explica la comissió del centenari, amb l’article 3 de la constitució provisional de la República Catalana, redactada i aprovada el 1928 a Cuba per l’Assemblea Constituent del separatisme català: “La bandera oficial de la República Catalana és la històrica de les quatre barres roges damunt de fons groc, amb l’addició, en la part superior, d’un triangle blau i estrella blanca de cinc puntes al centre.”

El 1931, Esquerra Republicana de Catalunya, acabada de fundar, va adoptar-la com a bandera del partit, a més d’organitzacions separatistes com el Partit Nacionalista Català, Nosaltres Sols! i Estat Català – Partit Català Proletari. I amb l’adveniment del feixisme, el Front Nacional de Catalunya (FNC) va fer servir durant la dictadura franquista tant les quatre barres tradicionals com la bandera amb l’estel.

L’origen i el significat de la bandera negra per a l’Onze de Setembre

Quina és la diferència entre l’estelada blava i la vermella?

Seguint el relat de la pàgina de la comissió del centenari, l’aparició de l’estelada amb estel roig va haver d’esperar fins el 1968, quan la secció universitària de l’FNC es va escindir de l’organització i va crear el Partit Socialista d’Alliberament Nacional dels Països Catalans (PSAN). Per deixar clara l’orientació socialista i marxista, es va decidir canviar el color blanc de l’estel de la bandera per un de roig. El triangle també va canviar del blau al blanc. A mitjan anys 1970, arran d’una nova escissió dins el PSAN, va néixer el Moviment d’Unificació Marxista (MUM), que va continuar fent servir l’estelada amb estel vermell i triangle blanc; el PSAN, per la seva banda, va canviar el triangle per un de groc, mantenint el roig de l’estel. El MUM i la coalició de partits que formà el BEAN van desaparèixer el 1980 i, a partir d’aleshores, la bandera de l’estel roig i el triangle groc va esdevenir la bandera hegemònica dels partits i organitzacions definits com a independentistes i revolucionaris.

De 1980 ençà, totes les organitzacions independentistes que han nascut vinculades al PSAN han adoptat majoritàriament aquesta nova bandera. Des del 1979 fins avui, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) és l’única organització política amb representació institucional que la inclou sempre en la seva imatge corporativa. I el 1987, després de declarar-se independentista als estatuts, ERC va adoptar informalment l’anomenada ‘estelada del PSAN’, tot i mantenir la històrica com a bandera oficial.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.