El president de l’Assemblea francesa, Richard Ferrand, ha anunciat que els registres civils permetran de posar als noms i cognoms els signes distintius de les llengües minoritzades de l’estat francès, com la ‘ñ’ del bretó o els accents propis del català.

Fins ara, a Catalunya Nord hi havia hagut batalles legals de progenitors a qui hom havia negat l’accent en noms com ara Llívia, Lluís, Núria o Júlia. En el cas de Bretanya, el cas més famós és el d’en Fañch, a qui el registre civil no va permetre de registrar la lletra ‘ñ’ perquè no era entre els signes autoritzats per una circular ministerial del 2014 que limitava quins podien ser utilitzats al registre civil.

El decret s’ha anunciat arran de la mobilització de tots els parlamentaris bretons, inclòs el president de l’Assemblea francesa, i serà aprovat per la ministra de Justícia, Nicole Belloubet, ben aviat.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb