El món de l’esport torna a acudir als tribunals per mantenir l’activitat. Federacions i entitats han presentat avui un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en contra de la decisió del govern d’aturar tota la competició esportiva i tancar equipaments, i han demanat que es prenguin mesures cautelars. El president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Gerard Esteva, considera errònia la decisió de la Generalitat i diu que l’esport organitzat ha fet la feina ben feta i que s’ha d’entendre com un ‘bé essencial’ dels ciutadans. A més, ha insistit que el sector és segur i ofereix més traçabilitat i rigor que si l’esport es fa lliurement però sense mesures ni controls.

Esteva s’ha referit a dades del Ministeri de Sanitat espanyol i ha assenyalat que en les activitats esportives només hi ha hagut el 0,28% dels brots d’ençà que començà la pandèmia.

Segons ell, el sector té els mateixos arguments que quan ja va sol·licitar les mesures cautelars a l’estiu i el tribunal els va donar la raó, però ara reforçats per les dades sobre el risc de contagi. Per això, és optimista amb relació al recurs presentat al TSJC: ‘Tenim confiança que puguin mirar-ho amb els mateixos ulls’, ha dit.

Pèrdua de la traçabilitat fora de l’esport organitzat

Prohibint les activitats organitzades, afegeix Esteva, es perd la traçabilitat dels contagis i la gent continua fent esport desorganitzadament. S’ha referit a partits de voleibol i de bàsquet informals o ‘massificacions’ de gent corrent per Barcelona.

‘Demanem una reflexió a la Generalitat perquè entengui que som part de la solució i no del problema’, ha dit. A banda, ha recordat que a la resta de l’estat espanyol els centres esportius no han tancat. També ha dit que hi havia ‘alarma social’ en el món esportiu per l’impacte econòmic de les mesures. Els efectes, ha dit, seran devastadors per a treballadors i empreses.

Josep Viladot, president de Gestiona, l’associació catalana d’entitats de gestió d’instal·lacions esportives públiques, ha remarcat el paper de les instal·lacions, per exemple, en la recuperació de persones que han passat la covid.

A més, també ha destacat que darrere de cada centre municipal hi ha un ‘projecte social molt important’, com ara programes d’integració o activitats per a nens.

Impacte en la facturació i ajuts

Oriol Serra, del clúster de la indústria de l’esport Indescat, ha dit que la indústria està tocada de mort. ‘Ara ja som a l’UCI’, ha afegit. Per ell, costarà molt que el sector se’n surti. Estimen que l’impacte en la facturació per quinze dies de tancament serà d’uns cinquanta-vuit milions d’euros.

Gerard Esteva ha denunciat que a Catalunya, a diferència d’alguns altres llocs d’Europa, s’hagi suspès part de l’activitat esportiva o s’hagin tancat equipaments però sense oferir els mateixos recursos o ajuts. ‘Prenem mesures que la resta d’Europa pren quant a les prohibicions però no quant a les indemnitzacions’, ha dit. Segons Esteva, el sector necessita una injecció de mil milions d’euros per passar la crisi i només té comunicats extraoficialment uns deu milions d’euros per a les entitats esportives, que no pal·liarien, ‘ni de bon tros’, la situació ‘d’ofec econòmic’ que tenen.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.