L’esmena d’ERC preveu una malversació sense lucre amb penes de sis mesos a tres anys de presó

  • El partit vol retornar parcialment al redactat previ a la reforma del PP després del 9-N · Les penes es podrien esquivar si es retornen els diners

VilaWeb
Redacció
09.12.2022 - 09:09
Actualització: 09.12.2022 - 10:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

ERC ha presentat esmenes a la reforma del codi penal per a modificar el delicte de malversació. Segons el partit, el motiu és perquè no es faci servir “amb finalitat política i arbitrària contra l’independentisme”. Així doncs, les modificacions pretenen retornar al model del 1995, abans que el PP no el reformés com a resposta a la consulta independentista del 9-N.

La proposta d’ERC implica dividir la malversació entre els casos que hi ha lucre personal i els que no. Això implicaria introduir un nou article al codi penal –432 bis– que podria rebaixar les condemnes d’alguns represaliats per l’1-O. Aquesta modificació inclou penes de sis mesos a tres anys de presó i una inhabilitació d’un any a quatre. Unes penes que es poden esquivar si es retornen els diners.

“Les penes que afecten els delictes propis de corrupció política i enriquiment personal es mantenen, com no podria ser d’una altra manera, sense possibilitat de rebaixar-ne la penalització”, assegura ERC en un comunicat.

El redactat del nou article és el següent:

«L’autoritat o funcionari públic que, sense ànim d’apropiar-se’l, destini a usos particulars i aliens a la funció pública, el patrimoni públic a càrrec seu per raó de les seves funcions o en ocasió de les mateixes, incorrerà en la pena de presó de sis mesos a tres anys, i suspensió de feina o càrrec públic d’un a quatre anys.

Si el culpable no reintegra els mateixos elements del patrimoni públic desviats dins de deu dies després de la incoació del procés, se l’imposaran les penes de l’article anterior.»

D’altra banda, ERC ha presentat esmenes al delicte de desordres públics, de manera que la modalitat agreujada tingui una pena mínima d’un any en comptes de tres. Sobre la introducció del concepte ‘intimidació’ i que segons molts juristes, deixava molt marge d’interpretació als jutges, ERC proposa que hauria de ser de caràcter “greu” i que l’ocupació d’edificis també hauria de comportar un “perill per a la vida o per a la integritat física per a les persones” per ser considerada un delicte.  “L’objectiu d’aquestes esmenes és proposar millores perquè la legislació sigui més garantista, democràtica i dificultar que es pugui criminalitzar el dret a reunió i manifestació”, afirma el partit, que afegeix que l’única resolució política del conflicte són l’amnistia i el referèndum.

Consulteu ací totes les esmenes d’ERC:

ERC defensa que els canvis en el delicte de malversació sense enriquiment personal que proposen beneficiaran els ex-pressos i exiliats com l’ex-president Carles Puigdemont. En una entrevista a ‘El matí de Catalunya Ràdio’, la portaveu d’ERC, Malta Vilalta, ha reconegut que les negociacions a Madrid per la reforma del codi penal i les converses pels pressupostos de la Generalitat van en paral·lel. “Si totes avancen favorablement, segurament el clima ajuda”, ha apuntat, tot esperant que es pugui tancar un acord pels comptes “a tot estirar a principis de la setmana que ve”.

Tres anys de presó per l’enriquiment il·lícit

El PSOE i Unides Podem han presentat una esmena a la proposició de llei de reforma del codi penal que introdueix un nou tipus penal per a castigar amb fins a tres anys de presó els càrrecs públics que no puguin justificar un augment del patrimoni per sobre dels 250.000 euros. Aquesta esmena planteja que les autoritats públiques estiguin obligades a justificar aquest enriquiment durant cinc anys després de deixar la seva responsabilitat. Es tracta de la resposta dels partits del govern espanyol a la reforma del delicte de malversació impulsada per ERC.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes