Tanquen tots els centres educatius del Principat a partir de demà

A les Illes, Francina Armengol ha dit que encara no tancarien les escoles

VilaWeb
Redacció
12.03.2020 - 15:48
Actualització: 12.03.2020 - 16:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha ordenat el tancament de tots els centres educatius, tant escoles com llars d’infants, instituts i universitats, a partir demà per evitar l’expansió del coronavirus 2019. La mesura forma part del pla PROCICAT que ha passat a fase 1 d’emergència. El tancament afectarà 1.800.000 alumnes i uns 100.000 docents. De totes maneres, la mesura no implica un confinament. ‘Els nens poden anar al parc, però prenent precaucions’, ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés.

El president ha explicat que el govern es reunirà aquesta tarda de manera extraordinària per prendre les decisions d’acompanyament i desplegament del tancament d’escoles. ‘Demano màxima col·laboració a la ciutadania. És l’hora de pensar en el bé de tota la societat. Ens cal abaixar el ritme per poder contenir la pandèmia i evitar el col·lapse del sistema sanitari’, ha afegit Torra.

Fins ara, s’havien clausurat els centres d’Igualada i quatre poblacions més de l’Anoia pel brot detectat ahir, a més d’algun altre centre concret, com l’escola Mas Boadella del barri de Can Llong de Sabadell. El tancament d’escoles és una mesura que encara no s’ha aplicat ni a les Illes, ni a Catalunya Nord ni al País Valencià, on la setmana vinent, de fet, és festa, tot i que s’hagin suspès les falles. La presidenta del govern de les Illes, Francina Armengol, ha dit avui mateix que encara no tancarien pas les escoles.

Resolem tots els dubtes sobre aquesta mesura:

Les escoles s’han de tancar?

Les escoles s’han de tancar en el moment en què es considera que és menys adequat tenir junts els infants, com ha passat fins ara, que perdre el control de la traçabilitat sobre les possibles transmissions.

Què cal tenir en compte abans de tancar?

Pels epidemiòlegs, és una prioritat absoluta assegurar el control i la traçabilitat de la transmissió. Si les escoles es tanquen, el problema és que hi ha el risc de perdre el control sobre què fan els nens. Si les escoles romanen obertes, els nens són en un espai físic, de manera que, si un d’ells està malalt, es pot saber amb qui ha tingut relació i, si cal, es pot aïllar el grup sencer. El problema de tancar les escoles és que una volta tancades, ja no és factible ni realista saber què fan durant el dia ni amb qui es relacionen.

S’han de tancar ara totes les escoles del país?

De moment, als Països Catalans només el Principat ha pres la decisió de tancar totes les escoles. Al País Valencià, la setmana vinent hi ha vacances escolars per falles i, tot i la suspensió de les falles, les vacances no s’han anul·lat. Això deixa un marge de maniobra al govern valencià que no tenen el del Principat ni el balear. De manera que podria retardar la decisió de tancar les escoles encara una setmana. Però la qüestió no és tancar les escoles i prou, sinó decidir què fan els alumnes a casa.

Quin comportament haurien de tenir els infants si es tanquen les escoles?

El tancament de les escoles no pot ser entès en cap cas com unes vacances. Això seria molt perillós. En el moment en què es tanquen les escoles, els nens han de romandre a casa, amb el mínim contacte possible amb l’exterior. Això comporta problemes evidents: pares que s’hauran de quedar a casa per tenir-ne cura, contacte amb la gent gran que pugui viure-hi i que és més susceptible al contagi. Els governs hauran d’adoptar mesures sobre la qüestió.

Quants dies estarem sense escoles?

En principi, tots els tancaments arreu d’Europa es fan per quinze dies. Però això no vol dir que no calgui estendre aquest període. Dependrà de la situació sanitària al país.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes