Cap de setmana de verema: totes les festes que celebren la collita de raïm

  • El mes per antonomàsia de recollida del raïm és el mes de celebrar-la · Us oferim informació d’algunes festes de la verema d'aquest mes

VilaWeb
La piada a Poboleda. Foto: Ajuntament de Poboleda.
Montserrat Serra
10.09.2022 - 21:40
Actualització: 10.09.2022 - 22:19

Tot i que la verema comença com més va més d’hora i al mes d’agost ja és habitual que es cullin les varietats de raïm més primerenques i les destinades a vi base per a fer els escumosos, les festes de la verema es concentren el mes de setembre i primers d’octubre. Després, a principi de novembre, les festes que celebren la nova collita donen pas a la celebració del vi novell. Del raig de most al vi elèctric i joveníssim, que encara fa pessigolles a la gola.

Ara toca de fer les festes de la verema, perquè el raïm arriba al celler i enceta la fermentació i la dolçor del most omple les estances i regala una aroma única d’aquest temps que entra com una llepolia pels narius.

Aquest cap de setmana, 10 i 11 de setembre, es fa la Festa de la Verema d’Alella, municipi que dóna nom a tota una Denominació d’Origen. La festa s’organitza d’ençà del 1975, coincidint amb l’any del mil·lenari del poble. Els cellers organitzen visites, es fa una mostra de vins de la DO i gastronòmica, i més activitats que giren entorn de la cultura del vi i del lleure, com ara una visita a dues masies emblemàtiques per al patrimoni arquitectònic del municipi; l’exposició “Pedra, paper, territori. Creació i pensament des de la verema”, ideada per l’artista Sara Milian, que s’ha desenvolupat en forma de col·loquis i com a eix central ha tingut un taller on una vintena de persones de totes les edats han creat uns llibres d’artista, a partir de la idea de territori vinícola periurbà, paisatge en verema i tot l’eixam de temes que se’n deriven (del canvi climàtic, la contaminació, la urbanització desmesurada, la manca d’aigua…). També s’estrena un primer cicle de cinema i vi, Vinema, en què participen dos restaurants amb estrella instal·lats en municipis de la DO Alella: el Tres Macarrons i el Lluerna, que elaboren uns tastets que mariden amb vins de la DO i una sèrie de curtmetratges. També per primera vegada s’atorguen els premis Verema d’Alella, que distingeixen la sommelier Rosa Vila i Josep Bassas, l’ànima durant quaranta anys d’Alella Vinícola. Tanquen la festa els “Tasts amb personalitat”, que conduiran la sommelier Audrey Doré (dilluns 12), Iolanda Bustos (dimarts 13) i César Cánovas (dimecres 14).

Les Festes del Vermar a Binissalem són llargues. S’hi organitzen actes del 9 al 22 de setembre. Ja fa cinquanta-sis anys que batega en aquesta població mallorquina i és una de les festes més importants relacionada amb la vinya i el vi de l’illa, juntament amb la Festa del Vi Novell de Santa Maria del Camí. Enguany és molt esperada, perquè els dos anys passats no es va fer a causa de la covid. Entre les activitats que s’hi organitzen, en destaca la tria dels joves que fan de veremadors i veremadors majors. I entre les propostes més lúdiques trobem la Festa de Fideus de Vermar, la desfilada de carrosses, el torneig de truc de veremada, la correguda de bótes i la festa dels trepitjadors. També es pot gaudir dels vins de la DO Binissalem a la Fira del Vi, en què es fa un concurs de glosses del vi, un concurs de tastavins, un curs de tastavins i el curs “Les aromes de la DO Benissalem”, en què es descobriran les singularitats de les varietats autòctones de l’illa, com ara la premsal blanca i la callet negre.

Els caps de setmana del 24 i 25 de setembre, tot just quan s’acaba Santa Tecla, i l’1 i 2 d’octubre, es farà la Festa de la Verema a la DO Tarragona. Els cellers de la DO Tarragona obriran per oferir activitats enoturístiques per a tots els gusts: tasts, esmorzars i dinars de veremadors, navegació per l’Ebre, escape rooms, verema a l’antiga, concursos de beure en porró… I el cap de setmana següent, 1 i 2 d’octubre, la festa es clourà a Vilabella, territori del Gaià. Una fira el capvespre del dissabte primer d’octubre, amb furgoteques i música per a ballar en directe i la projecció d’una pel·lícula guanyadora d’un festival Most, el Festival del Cinema i el Vi de Catalunya. Es projectarà el film de Jean-Baptiste Alazard L’âge d’or. Diumenge la festa de la verema es clourà amb un passeig pels paisatges vitivinícoles del Gaià i un esmorzar de veremador i un dinar popular.

La 27a Festa de la Verema de Bages (1 i 2 d’octubre) té com a centre neuràlgic el municipi d’Artés, però unes altres pobles de la DO també s’afegeixen a la festa amb diferents actes, com ara el tast de vins i gastronomia local al Museu de la Memòria de la Vinya i el Vi de Sant Fruitós de Bages. Una festa participativa i popular, en què participen els dinou cellers que conformen aquesta denominació d’origen. Els visitants tindran l’oportunitat de tastar els seus vins i els caves d’Artés. El dissabte s’organitzarà una matinal de recuperació de pedra seca, un tast de vins de la DO Pla de Bages i un tast a cegues per parelles, entre més activitats. I diumenge es podrà assistir a un tast guiat de picapolls de la DO, una aixafada popular de raïm i un taller artesanal de most.

A més, algunes festes de la verema ja s’han fet. La més primerenca és la festa de la verema de la Conca de Barberà, a l’Espluga de Francolí (del 26 al 28 d’agost). Però entrats al mes de setembre, ja han celebrat la Festa de la Verema de la DO Empordà, els dies 3 i 4, que enguany ha tingut Colera de seu i s’ha enriquit amb una primera Festa de la Pissarra, que ha donat protagonisme als vins provinents de vinyes situades en terrer pissarrós.

També s’acaba de cloure la Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia, feta els dies 7 i 8 de setembre. Una festa popular que implica moltíssima gent (petits, joves i grans) del municipi i que s’ha convertit en la celebració més representativa de Sant Sadurní, en què es barreja la festa de carrer, els elements de foc, els ceps i la plaga.

Finalment, ahir es va fer la Festa del Vi i la Verema a l’Antiga de Poboleda, al Priorat. És una festa popular que ha esdevingut una data assenyalada per la comarca, també. L’anada a veremar a l’antiga amb els carros i les mules, la piada i el tast de vins són els actes principals de la festa, que pretenen ser un homenatge als orígens d’aquesta tradició vinícola al Priorat. La festa comença amb el repic de campanes i anant a veremar a l’antiga. En acabar la verema, es fa un esmorzar popular. Tot seguit, a la carretera es fa la piada del raïm, que consisteix a trepitjar el raïm amb els peus nus en un cossiol per extreure’n el most. Després comença la degustació de vins DOQ Priorat a les entrades de les cases pairals del carrer Major. Al mateix temps, al Raval hi ha una fira de productes artesans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any