Un error d’Educació impedeix que professors valencians residents a Catalunya puguin traslladar-se al País Valencià

  • Un error administratiu deixa desenes de docents sense plaça al País Valencià • Esperen que Educació resolgui la situació la setmana vinent

VilaWeb
Redacció
06.03.2021 - 22:53
Actualització: 10.03.2021 - 10:25

Un error administratiu del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ha impedit que els professors valencians residents al Principat que havien demanat un trasllat al País Valencià l’hagin obtingut. Són docents de secundària amb plaça definitiva, que cada dos anys tenen permís per a canviar de centre arreu de l’estat espanyol. Els professors van fer les sol·licituds el desembre passat a Educació, que és qui gestiona els trasllats dels docents que van aprovar les oposicions a Catalunya. En última instància, enguany –estat i autonomies es tornen la gestió d’aquests trasllats– l’aprovació la fa el Ministeri d’Educació espanyol.

El sindicat CCOO ha assegurat en un comunicat que Educació coneix el problema i que cerca les causes de l’error, i demana màxima celeritat per a resoldre-ho. Mentrestant, els afectats també tenen un període de reclamacions individuals fins al 20 de març, que s’ha de fer a la Generalitat de Catalunya. A més, els docents lamenten que perdran el dret de repensar-se si volen la plaça demanada, perquè el llistat nou probablement serà definitiu.

Entre els afectats hi ha Mairén Esquer, professora que va aprovar les oposicions al Principat fa dotze anys i que ara vol anar a treballar a la Pobla Llarga (Ribera Alta), que ha explicat el seu cas a VilaWeb. Per a fer la sol·licitud, calia consignar el codi del municipi o del centre i un codi lingüístic, anomenat vernacla. Esquer assegura que ella i els seus companys afectats van fer la sol·licitud correctament, però per sorpresa de tots dijous passat, quan va ser publicada la llista provisional amb la puntuació, els sortia la plaça com a “no adjudicada”. Explica que primer van pensar que hi havia errors individuals, però que van adonar-se tot parlant entre la comunitat educativa valenciana resident al Principat que era un problema generalitzat. S’han organitzat en un grup de WhatsApp amb una norantena d’afectats –creuen que són prop de cent cinquanta– per mirar de resoldre la situació.

Els sindicats consideren que pot haver-hi un error al fitxer de secundària que el Departament d’Educació ha enviat al ministeri. Segons les dades publicades, tan sols 2 docents valencians residents a Catalunya han pogut tornar al País Valencià. En comparació, 59 professors s’han traslladat des de les Illes al País Valencià, i 5 ho han fet a la inversa. A l’últim concurs, ara fa dos anys, 150 mestres catalans van accedir a una plaça al País Valencià. Si hi ha una rectificació, a més, implicarà la cancel·lació d’algunes places que ja s’havien adjudicat per l’efecte dòmino, tot generant un caos encara més gran.

El conseller Marzà anima els afectats que presentin recurs

Alguns dels professors afectats van posar-se en contacte per Twitter amb el conseller d’educació, Vicent Marzà. Mitjançant la mateixa xarxa social els ha respost que la llista publicada és provisional i els anima a recórrer si pensen que hi ha hagut un error a les adjudicacions. “Aquestes al·legacions les heu de presentar davant l’administració autonòmica on esteu destinats actualment (en el teu cas la Generalitat de Catalunya), que és la que grava i tracta les sol·licituds. És molt important que contacteu amb Educació de l’autonomia on ara exerciu, que és des d’on s’inicia  la tramitació i on us poden resoldre els dubtes i fer al·legacions.”

Marzà recorda que enguany el concurs ha tingut caràcter estatal i que la llista publicada és provisional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any