ERC retreu al PSOE que vulgui fer passar per una bona proposta el consorci tributari de l’estatut

  • El partit diu que el temps de l’estatut “s'ha superat”, mentre continuen les assemblees territorials per prendre el pols als militants

VilaWeb
Dirigents i membres del govern d'ERC, ahir, en la roda de premsa de Sergi Sabrià (Fotografia: Albert Salamé)
Odei A.-Etxearte
05.07.2024 - 12:38
Actualització: 05.07.2024 - 12:50

ERC interpreta la proposta del PSOE de crear un consorci tributari com una manera de fer semblar bona una proposta que ja és a l’estatut. Fonts d’Esquerra assenyalen que el context en què es va aprovar el marc estatutari “s’ha superat” i que, en qualsevol cas, el que diuen els socialistes ja s’hauria d’estar aplicant. Fonts dels socialistes espanyols van dir ahir a Europa Press que això que ofereixen a ERC és un sistema en què el govern s’encarregaria de recaptar el cent per cent dels imposts per mitjà d’aquest consorci tributari entre el govern espanyol i la Generalitat de Catalunya. És la mateixa proposta que el dirigent del PSC, Salvador Illa, va defensar durant la campanya de les eleccions catalanes.

La reforma del sistema de finançament és la gran qüestió que condiciona les negociacions per la investidura d’Illa entre els socialistes i ERC. Totes dues formacions es van reunint discretament amb equips de treball que aborden les carpetes que ERC ha posat com a condició, però la prioritària és la reforma del sistema de finançament. Fonts d’Esquerra afirmen que el context de l’estatut ha canviat i que Catalunya disposa d’una agència tributària pròpia amb quinze anys d’experiència. ERC reclama als socialistes un canvi de model que es basi en la bilateralitat i que inclogui la gestió de tots els imposts que paguen els catalans. Més enllà del resultat de les negociacions, tanmateix, l’última paraula sobre una eventual investidura d’Illa la tindran els militants del partit, i és també per aquesta raó que la direcció d’Esquerra manté un contacte permanent amb les bases.

La cúpula d’ERC convoca els afiliats per prendre’n el pols. Una de les reunions previstes que més ha transcendit és l’assemblea que es farà el dilluns 15 a Barcelona, a les Cotxeres de Sants. La federació del partit va ajornar sense data el congrés per debatre i votar el pre-acord per a entrar al govern municipal. El congrés per prendre la decisió no té data, tot esperant que s’aclareixi la investidura. El desbordament d’afiliats que es va produir el mes passat, que va portar la federació a ajornar el congrés, apuntava a la possibilitat que les bases tombessin la decisió d’entrar al govern de Jaume Collboni. Mentrestant, continuen els moviments al partit. Fonts d’ERC asseguren que en l’assemblea barcelonina del dia 15 es parlarà sobre la investidura, com ja s’ha fet en molts altres municipis. Aquests dies hi haurà més trobades al Vallès Oriental, a les Terres de l’Ebre, a la Catalunya Central, a Lleida i a les Illes Balears. En aquest últim cas, per via telemàtica.

La situació de crisi interna que viu el partit, en ple procés pre-congressual, complica unes negociacions que ja eren difícils d’entrada. L’enfrontament entre els sectors de Marta Rovira i Oriol Junqueras va pujar ahir amb les acusacions i crítiques obertes que va fer Sergi Sabrià a Junqueras, quan va anunciar que dimitia com a vice-conseller d’Estratègia i Comunicació del govern pels cartells contra Ernest i Pasqual Maragall. Sabrià va afirmar que no era responsable dels cartells i va criticar durament Junqueras, a qui va acusar de fer mal al partit i li va atribuir també la voluntat de forçar que plegués del govern. Junqueras, mentrestant, continua reunint-se amb afiliats i gent pròxima al partit per mirar de tornar a la presidència d’Esquerra en el congrés del 30 de novembre. El terrabastall intern pels cartells dels germans Maragall i l’existència d’una estructura dedicada al joc brut polític es dirimeix en la comissió ètica del partit. El responsable del compliment del codi ètic ha obert una instrucció i dimarts, finalment, ha estat citat a declarar el director de comunicació d’ERC, Tolo Moya, assenyalat per fonts del partit i per Ernest Maragall com a responsable del cas. Moya ho ha negat i ha advertit que té proves que assenyalen qui era l’ideòleg d’aquest grup i com funcionava.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor