ERC, Junts, CUP i comuns impulsen una comissió d’investigació pel Catalangate al Parlament de Catalunya

  • Ho fan arran del vet de PP, PSOE, Vox i Ciutadans a crear una comissió al congrés espanyol

VilaWeb
Redacció
03.05.2022 - 17:01
Actualització: 03.05.2022 - 23:23

Els grups parlamentaris d’ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem han registrat conjuntament una proposta de resolució per a crear una comissió d’investigació al Parlament de Catalunya per a investigar els espionatges amb el programari Pegasus i Candiru.

En un comunicat conjunt, les quatre formacions recorden que el congrés espanyol, amb els vots del PP, PSOE, Vox i Ciuadans, ha vetat una proposta per a fer la comissió d’investigació sobre espionatge. A més, diuen que el cas no pot quedar impassible, que, como interpreten, atempta directament contra drets fonamentals.

L’objectiu de la comissió és de conèixer els detalls de les intromissions als telèfons dels polítics independentistes, activistes, advocats i periodistes afectats per l’espionatge amb els dos programaris. A més, cercarà d’esclarir els detalls de les estructures orgàniques i tècniques adscrites als ministeris de Defensa, Interior, Exteriors, Presidència, Vice-presidència econòmica i Justícia del govern de l’estat espanyol que, suposadament, hagin participat, de forma directa o indirecta, en la monitorització i control dels afectats i aclarir-ne l’abast temporal. També cercarà els responsables del cas.

Amb l’assistència de tot tipus de perfils

Aquesta comissió d’investigació també té la intenció de desvetllar els processos de contractació o si ha existit tutela judicial i conèixer les tasques d’investigació o altres accions que impulsa el Parlament Europeu. La comissió podrà de dur a terme les accions legislatives i judicials pertinents a la vista de les conclusions, i exigir, pel cas que se’n derivin, les responsabilitats polítiques, penals o civils pertinents. La comissió tindrà un any de vigència, redactarà un informe final i elaborarà un dictamen que serà oportunament debatut pel ple del parlament.

Serà integrada per dos membres de cada grup parlamentari, que encara s’han d’especificar, i es preveu que hi assisteixin tècnics, responsables polítics, funcionaris públics i alts càrrecs de l’administració general de l’estat espanyol, especialistes, membres d’entitats i altres persones representants que es pugui considerar d’interès.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any